Având în vedere schimbările care au avut loc pe piața de energie electrică, atât consumatorii casnici, cât și cei noncasnici trebuie să ia decizii care să-i ajute. Luând decizii asumate și în baza unei documentări amănunțite despre aspectele cheie ce țin de consumul de energie electrică (pret kWh, recomandări de eficiență energetică, nevoile de consum, etc), consumatorii vor putea optimiza costurile cu energia.
Iată 3 moduri practice de economisire a curentului electric
Evitarea risipei de energie
Consumul lunar de energie electrică poate fi redus prin adoptarea unor obiceiuri corecte. Spre exemplu, dacă vei scoate din priză toate încărcătoarele și electrocasnicele pe care nu le folosești la momentul respectiv, ai șanse să reduci consumul cu până la 10%. De asemenea, încearcă să optimizezi consumul de energie utilizând aparate eficiente din punct de vedere energetic, clasa A.
Iluminatul smart
Un prim pas pe care îl poți face în ceea ce privește sistemul de iluminat, este să înlocuiești becurile clasice, cu unele de tip LED, acestea consumând mult mai puțină energie. O altă soluție este să achiziționezi corpuri de iluminat cu senzori de mișcare, acestea fiind ideale în momentele în care uiți lumina aprinsă în încăperile în care nu mai ai activitate.
Cele mai citite articole
În momentele în care nu mai beneficiezi de lumină naturală, poți apela la un sistem smart de iluminare, care să te ajute să reglezi intensitatea luminii și să obții confortul ambiental dorit.
De asemenea, în afara tuturor acestor aspecte, verifică oferta pe care o ai cu furnizorul de energie. În situația în care aceasta nu se aliniază nevoilor tale de consum, este indicat să te orientezi către o altă variantă.
Dacă dorești să obții mai multe informații cu privire la modul în care poți face economii considerabile la facturile lunare eficientizând consumul de energie în locuință, poți consulta manualul de eficiență energetică pus la dispoziție de CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.