Cand intra albania in uniunea europeana

Istoria Albaniei si integrarea in Uniunea Europeana

Albania este o tara a Europei de Sud-Est si a fost ocupata in trecut de Imperiul Otoman, Austro-Ungar, Italia Fascista si Uniunea Sovietica. Dupa caderea regimului comunist al lui Enver Hoxha, tara a inceput sa-si reconstruiasca economia si sa faca reforme politice. Ca urmare, Albania s-a indreptat spre Uniunea Europeana (UE) ca sa se alature blocului occidental. Albania a devenit membru al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in 1995 si a fost recunoscuta ca stat membru al Organizatiei Natiunilor Unite in aprilie 2009.

Aplicarea pentru aderarea la UE si negocierile

Albania a prezentat o cerere oficiala pentru aderarea la UE in 2009 si a fost desemnata ca stat candidat in 2014. Negocierile pentru aderarea Albaniei la UE au inceput in 2019, iar in acest moment s-au incheiat zece capitole din negocierea finala. Aceste capitole includ subiecte precum liberul schimb, concurenta, politica energy, fiscalitatea si justitia. Cu toate acestea, Albania trebuie sa-si puna la punct legislatia si sa implementeze reformele necesare pentru a se alinia politicilor UE in aceste domenii.

Reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei

Reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei sunt elemente-cheie ale procesului de aderare. Organele de stat din Albania trebuie sa se alinieze la standardele UE in aceste domenii si sa asigure respectarea legilor si drepturilor cetatenilor. Albania a facut progrese in aceasta privinta si in ultimii doi ani, autoritatile au luat masuri suplimentare pentru a combate coruptia si a asigura transparenta si responsabilitatea in sectorul public.

Masuri suplimentare necesare pentru aderarea la UE

Cele mai citite articole

In plus, Albania trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a se conforma standardelor UE in domenii precum libera circulatie a persoanelor, drepturile omului si protectia mediului. De asemenea, Albania trebuie sa elimine inca unele lacune in ceea ce priveste securitatea si controlul frontierelor si sa implementeze codul fiscal UE. Acest lucru va ajuta Albania sa se alinieze la standardele UE in domeniul securitatii si va ajuta la prevenirea criminalitatii si terorismului.

Cand va fi Albania membra UE?

In prezent, Albania este in plin proces de aderare la UE. Autoritatile albaneze au facut progrese importante in implementarea reformelor necesare aderarii si sunt increzatoare ca tara va deveni membra UE in urmatorii ani. Desi nu exista o data exacta pentru aderarea Albaniei la UE, se estimeaza ca aceasta ar putea avea loc pana in 2025, daca toate cerintele vor fi indeplinite.

Beneficiile aderarii la UE pentru Albania

Aderarea la UE va oferi mari avantaje Albaniei, cum ar fi un nivel ridicat de bunastare si dezvoltare economica si sociala. De asemenea, accesul la piata comuna va creste investitiile straine in Albania si va deschide usile pentru investitiile albaneze in alte tari. Mai mult, aderarea va oferi protectie cetatenilor albanezi si va permite libera circulatie a persoanelor si a bunurilor, precum si schimbul de informatii intre tari. Cu alte cuvinte, aderarea Albaniei la UE va aduce perspective economice mai bune, dezvoltarea si stabilitate politica pentru tara.

Concluzie

Albania a facut progrese in aderarea la UE si este increzatoare ca va deveni membra UE in urmatorii ani. Aderarea va oferi Albaniei avantaje economice si politice majore si va aduce stabilitate si dezvoltare. Cu toate acestea, Albania trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a se conforma standardelor UE si sa indeplineasca toate cerintele pentru a obtine statutul de membru UE.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cand am intrat in uniunea europeana

Read Next

Afaceri cu haine din turcia

Most Popular