Ce este dobanda cheie

Ce este dobanda cheie?

Dobanda cheie este un concept economic folosit pentru a controla economia intr-un anumit moment. Ea se refera la ratele dobanzilor pe care o banca centrala le aplica bancilor comerciale pentru a avea acces, sezonier, la banii bancilor centrale. In general, banca centrala stabileste un nivel minim si maxim al ratelor dobanzilor. Aceste niveluri se numesc ratele dobanzilor cheie. Ratele dobanzilor cheie variaza in functie de politica monetara pe care o adopta banca centrala si sunt folosite pentru a influenta stocurile de bani in economie si, prin urmare, influenteaza economia si produsele, serviciile si bunurile disponibile pentru consumatori.

Cum functioneaza dobanda cheie?

Banca centrala stabileste ratele dobanzilor cheie pentru a influenta oferta de bani in economie. Cand banca stabilește o rată a dobanzii cheie mai mare, bancile comerciale sunt obligate sa plateasca o dobanda mai mare pentru banii lor. Acest lucru face mai putin atragator sa imprumute bani, ceea ce reduce oferta de bani in economie. Daca banca centrala doreste sa stimuleze economia, va reduce ratele dobanzilor cheie, creand astfel un mediu mai favorabil pentru imprumuturi, fapt ce creeaza o oferta mai mare de bani in economie.

Ce efecte are dobanda cheie?

Efectele ratelor dobanzilor cheie depind de directia in care sunt schimbate. Daca banca centrala reduce ratele dobanzilor cheie, va face mai putin costisitor pentru bancile comerciale sa imprumute bani, acestia putand sa-i imprumute la mai mici rate de dobanda. Acest lucru poate avea ca rezultat cresterea ofertei de bani in economie, ceea ce poate sa conduca la cresterea cheltuielilor si a investitiilor, stimuland astfel economia. Daca ratele dobanzilor cheie sunt majorate, costul imprumuturilor va creste, limitand oferta de bani si, prin urmare, stimuland economia.

In ce situatii se foloseste dobanda cheie?

Cele mai citite articole

Ratele dobanzilor cheie sunt folosite in principal pentru a controla inflatia, pentru a determina valoarea monedei si pentru a mentine stabilitatea economiei. Cand inflatia este mare, banca centrala poate sa majoreze ratele dobanzilor cheie pentru a limita oferta de bani, astfel incat preturile sa se stabilizeze. In aceasta situatie, banca centrala poate sa impiedice inflatia sa devina prea mare. De asemenea, ratele dobanzilor cheie pot fi folosite pentru a controla si valoarea monedei. Daca se considera ca moneda este prea scumpa sau prea ieftina, banca centrala poate sa majoreze sau sa reduca dobanda cheie pentru a influenta valoarea acesteia.

Cum sunt folosite ratele dobanzilor cheie?

Ratele dobanzilor cheie sunt folosite de bancile comerciale pentru a seta ratele dobanzilor pe care le ofera clientilor. Acestea variaza in functie de politica monetara pe care o adopta banca centrala. Bancile comerciale pot seta rate mai mici sau mai mari decat ratele dobanzilor cheie stabilite de banca centrala, in functie de situatia lor financiara.

Concluzie

Dobanda cheie este un concept economic folosit pentru a controla economia si pentru a influenta oferta de bani in economie. Aceasta se refera la ratele dobanzilor pe care le aplica bancile comerciale bancilor centrale pentru a se imprumuta. Banca centrala poate sa majoreze sau sa reduca ratele dobanzilor cheie pentru a avea un efect asupra economiei, cum ar fi controlul inflatiei si valoarea monedei. Bancile comerciale folosesc aceste rate pentru a seta ratele dobanzilor pe care le ofera clientilor lor.

Cele mai citite articole

Read Previous

Credit ipotecar cu dobanda fixa

Read Next

Exemplu calcul dobanda legala penalizatoare

Most Popular