Chihuahua: personalitatea și dresajul celor mai mici câini din lume

Universul canin adăpostește o varietate impresionantă de rase, iar printre acestea, Chihuahua se evidențiază prin mărimea sa și personalitatea distinctă. Acest articol explorează cu atenție lumea fascinantă a Chihuahua, dezvăluind trăsăturile unice ale acestor câini de buzunar și oferind îndrumări prețioase pentru a înțelege personalitatea lor complexă și pentru a aborda dresajul lor eficient.

Despre Chihuahua

Rasa Chihuahua, originară din statul mexican Chihuahua, este cunoscută pentru dimensiunile sale mici și personalitatea distinctivă. Acești câini cu părul scurt sau lung, se remarcă prin urechile mari și ochii expresivi. 

Chihuahua este considerată una dintre cele mai mici rase de câini din lume, cu o greutate care poate varia între 1 și 3 kilograme. Desemnată adesea ca „câine de buzunar”, Chihuahua este un companion devotat și alert, dar uneori poate fi și destul de încăpățânat. Această rasă este potrivită pentru familii cu un stil de viață activ și pentru cei care oferă afecțiune și atenție constante.

Înfățișare Chichuahua

Înfățișare Chichuahua

Sursa foto

Câinii Chihuahua sunt recunoscuți pentru dimensiunile lor mici și pentru caracteristicile lor distinctive. Acești câini pot avea două tipuri de blană: păr scurt și păr lung. Iată cum arată câinii Chihuahua în general:

 • Dimensiunea: Chihuahua este una dintre cele mai mici rase de câini, având o greutate de aproximativ 1 până la 3 kilograme și o înălțime de aproximativ 15-23 centimetri la umăr.
 • Capul: Chihuahua are un cap rotunjit, cu o frunte ușor bombată. Urechile sale sunt mari și erecte, adesea reprezentând unul dintre trăsăturile sale distinctive.
 • Ochi: Ochii Chihuahua sunt mari, expresivi și rotunzi, cu o expresie alertă și curioasă.
 • Corpul: Corpul Chihuahua este compact și bine proporționat, cu o spate drept și o coadă în formă de sabie, care poate fi purtată ridicată sau aplecată.
 • Blana: Blana Chihuahua poate fi scurtă sau lungă. Blana scurtă este netedă și strălucitoare, în timp ce blana lungă are o textură mătăsoasă. Culorile blănii variază, inclusiv nuanțe de maro, negru, alb, crem, ciocolatiu și multe altele.

Temperament și personalitate chihuahua 

Chihuahua este cunoscut pentru o personalitate complexă și unică, care poate varia în funcție de fiecare individ în parte. Acest câine mic are o serie de trăsături de personalitate care îl fac să se remarce:

 • Curajos și Alert: Chihuahua este adesea descris ca un câine curajos și alert. Deși poate fi de dimensiuni mici, acesta nu ezită să-și arate spiritul și să-și apere teritoriul sau proprietarul în fața potențialelor amenințări.
 • Afecțiune și Legătură strânsă: Chihuahua dezvoltă adesea o legătură puternică și strânsă cu proprietarul său. Acești câini sunt adesea extrem de atașați și pot deveni devotați într-o măsură extraordinară.
 • Jucăuși și Energetici: Chihuahua are o energie surprinzătoare pentru dimensiunea sa. Le place să se joace și să fie activi, ceea ce îi face potriviți pentru activități interactive și de socializare.
 • Încăpățânat și Independent: Chihuahua poate avea o latură încăpățânată și independentă. Acești câini sunt cunoscuți să își urmeze propriul drum și să își facă cunoscută opinia.
 • Sensibilitate la Stres: Deoarece sunt extrem de atașați de proprietari, Chihuahua poate fi sensibil la stres și schimbări în rutină sau mediu. Socializarea timpurie și un antrenament blând pot contribui la creșterea încrederii în sine a câinelui.
 • Rezervat cu Străinii: Chihuahua poate fi rezervat sau chiar timid în prezența străinilor. Acești câini pot fi foarte protectori față de proprietar și teritoriu și pot avea tendința de a fi precauți în noi situații.

Cum se dresează Chihuahua

Cum se dresează Chihuahua

Sursa foto

Dresajul unui Chihuahua poate fi o provocare dată de personalitatea lor încăpățânată și de dimensiunile mici. Cu toate acestea, cu răbdare, consecvență și metode adecvate, puteți obține rezultate pozitive în dresajul acestui câine. Iată câteva sfaturi pentru a dresa un Chihuahua eficient:

 1. Începeți Devreme: Dresajul ar trebui să înceapă în copilărie. Expoziția timpurie la diferite situații, oameni și animale poate ajuta la dezvoltarea unei personalități mai echilibrate.
 2. Folosiți Metode Pozitive: Utilizați metode de dresaj pozitive, bazate pe recompense și încurajări. Premiile sub formă de gustări sau lăudători vocale pentru comportamentul dorit îi vor motiva pe Chihuahua să repete acele acțiuni.
 3. Fii Consecvent: Fiți consecvent în comenzi și reguli. Chihuahua va răspunde mai bine dacă primește aceleași indicații de fiecare dată și nu se simte confuz.
 4. Limitați Durata Sesiunilor: Datorită atenției scurte, limitați sesiunile de dresaj la câteva minute de fiecare dată, astfel încât câinele să nu devină plictisit sau suprasolicitat.
 5. Socializare Activă: Socializați Chihuahua cu oameni, alte animale și mediul înconjurător încă din fragedă copilărie. Aceasta va ajuta la reducerea timidității și a anxietății în situații noi.
 6. Antrenament de Găsi: Chihuahua adoră să găsească obiecte sau să urmeze mirosuri. Acest tip de antrenament îi păstrează mintea activă și îi permite să își folosească instinctele naturale.
 7. Păstrați Sesiunile Pozitive: Evitați să vă enervați sau să deveniți aspri. Dresajul ar trebui să fie o experiență pozitivă pentru câine și pentru dvs.
 8. Obișnuința cu Călătoria: Învățați Chihuahua să se simtă confortabil în transport sau în mașină, pentru a putea călători împreună fără stres.
 9. Comportamentul Corect: Adresați-vă imediat oricărui comportament nedorit. Ignorarea sau redirecționarea atenției poate fi o modalitate eficientă de a încuraja un comportament mai bun.
 10. Răbdare: Răbdarea este cheia. Dresajul unui Chihuahua poate dura mai mult decât la alte rase, dar perseverați și veți vedea progrese.

Toaletaj și îngrijire chihuahua

Toaletaj și îngrijire chihuahua

Cele mai citite articole

Sursa foto

Toaletajul și îngrijirea Chihuahua sunt aspecte esențiale pentru a menține sănătatea, aspectul și starea de bine a acestor câini mici și adorabili. Din cauza dimensiunilor lor reduse și a blănii variate, Chihuahua necesită o atenție specială și regulată pentru a se simți confortabil și a arăta impecabil. Iată câteva aspecte importante în ceea ce privește toaletajul și îngrijirea Chihuahua:

 • Igiena Blănii: Datorită blănii scurte sau lungi, Chihuahua necesită periaj regulat pentru a preveni încâlcirea părului și acumularea de murdărie sau resturi. Periajul ajută, de asemenea, la distribuirea uleiurilor naturale ale pielii și la menținerea strălucirii blănii.
 • Băi Moderate: Chihuahua nu necesită băi frecvente, deoarece pot avea piele sensibilă. În general, o baie lunară sau o dată la câteva luni este suficientă. Utilizați șampoane specifice pentru câini pentru a evita iritațiile pielii.
 • Igiena Dintilor: Curățarea dinților este esențială pentru a preveni problemele dentare. Folosiți o pastă de dinți specială pentru câini și o periuță de dinți moale pentru a menține igiena orală.
 • Tăierea Ghearelor: Ghearele Chihuahua trebuie tăiate periodic, dacă acestea nu se uzează natural. Fiți atenți la sângerare în cazul tăierii prea scurte. Dacă nu vă simțiți confortabil să le tăiați singuri, cereți ajutor medicului veterinar sau unui toaletator.
 • Igiena Urechilor: Verificați periodic urechile Chihuahua pentru a preveni acumularea de ceară sau infecții. Curățați cu grijă urechile cu o soluție specială și o cârpă moale, evitând introducerea în urechi.
 • Protejarea de Frig și Căldură: Deoarece Chihuahua sunt mici și pot avea o rezistență scăzută la temperaturi extreme, asigurați-vă că îi protejați de frig și de căldură excesivă, folosind haine sau asigurându-vă că au adăpost adecvat.
 • Vizite Regulate la Medicul Veterinar: Programați vizite regulate la medicul veterinar pentru verificări de sănătate, vaccinări și evaluarea generală a stării de sănătate a Chihuahua dvs.
 • Alimentație Corespunzătoare: Asigurați-vă că hrăniți Chihuahua cu hrană de calitate, adaptată nevoilor lor specifice. Consultați medicul veterinar pentru recomandări privind dieta potrivită.

Ce mănâncă un Chihuahua

Ce mănâncă un Chihuahua

Sursa foto

Dieta unui Chihuahua ar trebui să fie echilibrată, hrănindu-se cu hrană de calitate care să îi asigure toți nutrienții necesari pentru o sănătate optimă. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare când vine vorba de hrana unui Chihuahua:

 • Hrană de Calitate: Optați pentru hrană comercială pentru câini de înaltă calitate, fie uscată (crochete) sau umedă (conservă). Aceste tipuri de hrană sunt formulate pentru a satisface nevoile nutriționale ale câinilor de toate rasele și dimensiunile.
 • Porții Adecvate: Portiile trebuie ajustate în funcție de vârstă, greutate și nivelul de activitate al Chihuahua. Supraalimentarea poate duce la obezitate, iar subalimentarea poate cauza deficiențe nutriționale.
 • Proteine de Calitate: Hrana ar trebui să conțină proteine de înaltă calitate, cum ar fi carne de pui, vită sau curcan. Acestea asigură dezvoltarea musculară și energie.
 • Carbohidrați: Adăugați carbohidrați sănătoși, precum orezul brun sau cartofii dulci, pentru a furniza energie și fibre.
 • Grăsimi Sănătoase: Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din ulei de pește sau ulei de cocos, ajută la susținerea pielii și a blănii sănătoase.
 • Fructe și Legume: Anumite fructe și legume pot fi adăugate în dietă ca surse suplimentare de vitamine și minerale. Asigurați-vă că acestea sunt în siguranță pentru consumul canin și evitați alimentele toxice pentru câini, precum strugurii sau ciocolata.
 • Limitarea Gustărilor: Gustările sau recompensele ar trebui să fie sănătoase și date cu măsură. Nu exagerați, deoarece acestea pot contribui la creșterea în greutate.
 • Apă Proaspătă: Asigurați-vă că Chihuahua are întotdeauna acces la apă proaspătă și curată.
 • Consultare Veterinară: Consultați medicul veterinar pentru a determina ce tip de hrană este cel mai potrivit pentru Chihuahua dvs. și pentru a primi recomandări în funcție de nevoile specifice ale câinelui.

Sensibilitate la boli

Chiar dacă sunt cunoscuți pentru personalitatea lor distinctivă, rasa Chihuahua vine la pachet cu anumite particularități medicale. De fapt, Chihuahua este singura rasă canină în care puii se nasc cu moleră, o zonă mai moale în craniu, asemănătoare cu cea a bebelușilor umani. 

Uneori, acești căței pot să nu-și schimbe complet dinții de lapte, iar acest lucru poate necesita intervenția unui medic veterinar specializat pentru a evita eventualele complicații.

Având dimensiuni atât de reduse, rasa Chihuahua este susceptibilă la diverse afecțiuni, inclusiv luxația patelară, probleme cardiace, stenoză pulmonară, colaps traheal și hidrocefalie. 

Un alt aspect specific acestei rase este tremuratul, o afecțiune întâlnită adesea la Chihuahua. Cu o înălțime cuprinsă între 15 și 23 de cm și o greutate variind între 1 și 3 kg, acești căței mici au o durată de viață medie între 12 și 20 de ani.

Chihuahua sunt nu doar animale de companie excelente, ci și parteneri loiali. Ei pot dezvolta o legătură strânsă cu stăpânii lor, fiind iubitori și răsfățați. În plus, inteligența și intuiția lor remarcabile sunt evidente în comportamentul lor, iar uneori chiar reacționează în funcție de starea de spirit a stăpânului, ceea ce îi face foarte iubiți și apreciați în rândul iubitorilor de câini.

Cele mai citite articole

Read Previous

Castanele: care castane sunt comestibile și ce beneficii au

Read Next

Plaje din Turcia: Destinația perfectă pentru o vacanță la mare

Most Popular