Cine a infiintat uniunea europeana

Istoria Uniunii Europene

Cea mai veche forma a Uniunii Europene a fost infiintata in 1957, ca un consortiu intre 6 state europene: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. Aceste state au vazut nevoia de cooperare economica si politica cum luau avant, iar tensiunile politice ajungeau la cote ingrijoratoare. Aceste ţări sperau că prin cooperare si schimbul de cunoştinţe, vor reusi sa stabilizeze aceasta zona, si sa-si limiteze dependenta de Statele Unite.

Declaratia Schuman

In 1950, ministrul de externe francez, Robert Schuman, a facut ceea ce avea sa fie cunoscută ca Declaraţia Schuman. Aceasta a fost un pas important inaintea infiintarii oficiale a Uniunii Europene. Schuman a propus ca Franta si Germania sa-si uneasca resursele, pentru a crea o zona de pace si stabilitate. Aceasta propunere a fost vazuta ca o forma de reconciliere intre cele doua tari, dupa secolul de conflicte intre ele, inclusiv cel de-al doilea razboi mondial.

Tratatul de la Roma

In 1957, statele membră ale primului Consortiu Europei au semnat Tratatul de la Roma. Acest tratat a creat Comunitatea Economica Europeana. Acest document a stabilit cadrul economic comun pentru statele membre, iar principalele obiective erau de creare a unei piete comune si de eliminare a tarifelor vamale intre ele.

Cresterea consortiului

Cele mai citite articole

Ulterior, Comunitatea Economica Europeana a crescut pentru a include alte tari europene, cum ar fi Regatul Unit, Irlanda si Danemarca. Aceste tari au inceput sa lucreze in moduri si mai stranse si sa coordoneze politicile lor, cu scopul de a crea un mediu economic mai stabile. Acest lucru a condus la crearea Uniunii Europene in 1993, care urmarea aceleasi obiective ca si Comunitatea Economica Europeana.

Expansiunea UE

Incepand cu anii 2000, Uniunea Europeana a continuat sa se extinda, adaugand noi membri. Acestia au fost state care au vazut beneficiile oferite de uniune, cum ar fi stabilitatea si reciprocitatea politica si economica. La momentul actual, Uniunea Europeana numara 28 de membri si continua sa faca progrese in dezvoltarea si integrarea lor.

Beneficiile UE

Beneficiile oferite de Uniunea Europeana sunt multiple. Pe langa schimburile economice si politice, membrii UE se bucura de libera circulatie intre tari. Acest lucru inseamna ca cetatenii europeni au dreptul de a locui si de a munci in orice stat membru. De asemenea, UE a facut progrese si in ceea ce priveste protejarea mediului. Uniunea a implementat o serie de politici pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si pentru protejarea biodiversitatii.

Concluzie

In concluzie, infiintarea Uniunii Europene a fost esentiala pentru a promova cooperarea si schimburile intre statele europene. Acesta a oferit stabilitate, reciprocitate si rezolvarea unor probleme comune, intre care schimburile economice, libera circulatie si protectia mediului. Desi exista provocari in ceea ce priveste unitatea – cum ar fi diferentele culturale si socio-economice intre tari – Uniunea Europeana a reusit sa faca progrese semnificative in acest sens, si spera sa continue aceasta tendinta.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cate tari sunt in uniunea europeana

Read Next

Mici afaceri de familie

Most Popular