Culorile în jocurile pe telefon: Semnificație, utilizare și impact

Cromatica este esențială în designul aplicațiilor pentru telefon. Influențează estetica și experiența generală a jucătorilor. Alegerea și folosirea culorilor determină succesul jocurilor. Are un impact major asupra modului de interacțiune. Anumite scheme cromatice sunt mai utilizate decât altele. Motivele sunt explicate mai jos.

1. Roșu

Este puternic și intens. Se asociază cu pasiunea, energia și pericolul. În jocurile pe telefon se folosește pentru captarea atenției pe elemente importante. De asemenea, amplifică starea de alertă. În jocurile de acțiune și aventură, se folosește pentru evidențierea inamicilor sau în zonele periculoase. În puzzle sau strategie semnalează greșeli sau mișcări incorecte. Oferă feedback vizual imediat și clar.

2. Albastru

Este o nuanță calmantă și liniștitoare. Se asociază cu cerul și apa. Simbolizează încredere, pace și stabilitate. Pe telefon, se folosește pentru o atmosferă relaxantă. Ghidează jucătorii prin interfețe complexe. În puzzle și aventură se folosește pentru obiective sau pentru elemente interactive.  Spre exemplu, în Monument Valley se folosește pentru peisaje serene și captivante. Contribuie la experiența de joc calmantă și meditativă. Un alt exemplu este slotul Extra Stars. Acest joc cu cromatică echilibrată a atras un număr impresionant de playeri.  Elementele vizuale se combină perfect cu cele auditive pentru o experiență unică.

3. Verde

Se asociază cu natura, sănătatea și creșterea. Evocă sentimentul de armonie și echilibru. Pe telefon este folosit des pentru starea de sănătate a personajelor. De asemenea, semnalează elementele de mediu prietenoase. În jocurile de explorare se folosește pentru resurse naturale și zone sigure. În jocurile match 3 crează combinații vizuale plăcute. De asemenea, atrage atenția pentru potențiale mișcări.

4. Galben

Sursa foto

Cele mai citite articole

Este vesel și energic. Se asociază cu soarele și optimismul. Este folosit pentru captarea atenției. De asemenea, crează o atmosferă pozitivă. Jocurile casual și cele pentru copii folosesc galbenul pentru interesul jucătorilor. Spre exemplu, Angry Birds are galben pe elementele interactive. Astfel, creează un sentiment de dinamism suplimentar.

5. Negru

Este puternic și versatil. Poate fi asociat cu misterul, eleganța și autoritatea. În jocuri este utilizat pentru contraste puternice. Evidențiază elemente importante. De asemenea, se folosește pentru atmosfera de mister și suspans în jocurile de aventuri. Spre exemplu, în Limbo, este folosit des pentru un stil vizual distinct. Amplifică sentimentul de incertitudine și neliniște.

6. Alb

Simbolizează puritatea, inocența și simplitatea. Pe telefon, este folosit pentru interfețe curate și ușor de navigat. Jocurile puzzle și cele educative folosesc alb pentru menținerea atenției jucătorilor pe elemente esențiale. Crează disconfort vizual, un aspect foarte important. Spre exemplu, în Monument Valley se folosește pentru geometria clară și pentru contrast.

7. Mov

Este o culoare regală și misterioasă. Se asociază cu lux și spiritualitate. Pe telefon, este folosit pentru o atmosferă magică. Evidențiază elementele rare sau speciale. În RPG-uri, este folosit pentru a marca obiecte rare și valoroase. De asemenea, indică puteri magice și abilități speciale. În Clash of Clans spre exemplu se folosește pentru resurse și pentru ideea de exclusivitate.

8. Portocaliu

Este vibrant și energic. Se asociază cu entuziasmul și creativitatea. Pe telefon, se folosește pentru atragerea atenției. Stimulează acțiunea și suspansul. În jocurile de acțiune și aventuri indică obiective importante și zone interactive. În Temple Run se folosește pentru monede colectabile. Totodată și pentru crearea unui sentiment de emoție și urgență.

Folosirea strategică a culorilor nu ține doar de estetică. Are rol și în funcționalitate. Acestea influențează starea emoțională a jucătorilor. Îi ghidează prin nivelele jocului. În plus, îi ajută să înțeleagă mecanicile și obiectivele. Culorile crează totodată un sentiment de coeziune și identitate vizuală. Contribuie la memorabilitatea și recunoașterea jocului.

Cele mai citite articole

Read Previous

Revenirea la greutatea normală după sarcină: sfaturi practice și tratamente eficiente

Read Next

5 piese de bază în garderoba oricărei femei

Most Popular