Cum ajută separatoarele de hidrocarburi la protejarea mediului?

Separatoarele de hidrocarburi sunt echipamente folosite pentru filtrarea apelor posibil contaminate cu subproduse petroliere, uleiuri minerale sau emulsii ușoare de origine petrolieră. Utilizarea este recomandată pentru orice activitate asociată unui anumit risc de scurgere accidentală a acestor produse toxice pentru mediu.Legislația din România obligă operatorii economici care își desfășoară activitatea cu substanțe petroliere să monteze astfel de soluții, înainte ca apele uzate să fie deversate în rețeaua de canalizare: spălătorii auto, platforme industriale, benzinării, vopsitorii, service-uri auto, parcuri pentru dezmembrări auto, uzine etc. 

Separatoare de hidrocarburi: tipuri 

Un separator de hidrocarburi vertical sau orizontal poate fi ales în funcție de principiul pe baza căruia funcționează și performanțele sale, odată ce echipamentul a fost pus în funcțiune. Prin raportare la aceste două criterii de clasificare importante, există:

1. Separatoare gravitaționale

Se bazează pe diferența de densitate dintre apă și hidrocarburi. Hidrocarburile, fiind mai ușoare, se ridică la suprafața apei, unde sunt separate și colectate.

  • Avantaje: costuri reduse de achiziție și operare; au o construcție simplă; 
  • Dezavantaje: eficiență mai scăzută, deoarece nu pot atinge concentrații de hidrocarburi sub 10 mg/l.

2. Separatoare pe bază de coalescență

Încorporează un element de coalescență, determinant pentru gruparea picăturilor mici de hidrocarburi în picături mai mari, ce pot fi mai ușor separate gravitațional.

  • Avantaje: pot atinge concentrații de hidrocarburi sub 5 mg/l; eficiență mai mare decât cea a separatoarelor gravitaționale;
  • Dezavantaje: costuri mai mari de achiziție și operare; necesită mentenanță cu o frecvență mult mai ridicată.

3. Separatoare cu filtru

Aceste echipamente utilizează un filtru special pentru a reține particulele de hidrocarburi.

  • Avantaje: pot atinge concentrații de hidrocarburi sub 1 mg/l; asigură o eficiență foarte mare;
  • Dezavantaje: costuri ridicate de achiziție și operare; necesită mentenanță frecventă; sensibile la colmatare.

4. Separatoare biologice

Utilizează microorganisme pentru a descompune hidrocarburile din apele uzate.

  • Avantaje: pot fi eficiente în tratarea concentrațiilor mari de hidrocarburi;
  • Dezavantaje: necesită timp de retenție mai mare; sensibile la variații de temperatură și pH-ul apei.

Beneficii principale ale separatoarelor de hidrocarburi

Aflate în uz, astfel de echipamente asigură beneficii precum:

1. Protejarea mediului

Separatoarele de hidrocarburi previn contaminarea apelor cu substanțe petroliere, care pot avea un impact devastator asupra mediului acvatic. Hidrocarburile pot fi toxice pentru pești și alte organisme acvatice, pot distruge habitate naturale și pot contamina apa potabilă.

2. Respectarea legislației

Cele mai citite articole

În România, la fel ca în orice alt stat membru al Uniunii Europene, legislația de mediu obligă operatorii economici care își desfășoară activitatea cu substanțe petroliere să monteze separatoare de hidrocarburi. Nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi și sancțiuni.

3. Reducerea costurilor

Deversarea apelor uzate netratate în rețeaua de canalizare poate duce la penalizări din partea operatorului de canalizare. Separatoarele de hidrocarburi pot ajuta la reducerea costurilor de evacuare a apelor uzate.

4. Îmbunătățirea imaginii companiei

Utilizarea separatoarelor de hidrocarburi demonstrează angajamentul companiei pentru protejarea mediului și poate contribui la îmbunătățirea imaginii publice.

5. Creșterea siguranței personalului

Separatoarele de hidrocarburi pot ajuta la prevenirea scurgerilor accidentale de produse petroliere, care pot duce la incendii și explozii.

6. Protejarea sistemelor de canalizare

Hidrocarburile pot deteriora conductele de canalizare și pot provoca blocaje. În acest context, echipamentele pe care le analizăm astăzi pot ajuta la protejarea sistemelor de canalizare, precum și la reducerea costurilor de întreținere.

7. Recuperarea hidrocarburilor

Unele tipuri de separatoare a hidrocarburilor pot fi utilizate pentru a recupera acești compuși din apele uzate. Ulterior, se pot refolosi sau vinde. 

Beneficii secundare ale separatoarelor de hidrocarburi

Pe lângă beneficiile principale, separatoarele de hidrocarburi pot oferi și alte avantaje cum ar fi:

  • creșterea duratei de viață a echipamentelor;
  • reducerea mirosurilor neplăcute;
  • îmbunătățirea calității apei uzate;

Separatoarele de hidrocarburi sunt o investiție importantă pentru orice companie care își desfășoară activitatea prin exploatarea diferitelor produse și subproduse petroliere, uleiuri minerale, emulsii ușoare de origine petrolieră.

Beneficiile pentru mediu, direct asociate cu montarea și utilizarea acestor echipamente, sunt numeroase. În plus, punerea în funcțiune a separatoarelor de hidrocarburi, în cazul unor operatori economici precum cei prezentați în introducere, este conformă cu legislația de mediu în vigoare. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum să alegi și să folosești corect o presă pentru bucșe de suspensie?

Read Next

Revenirea la greutatea normală după sarcină: sfaturi practice și tratamente eficiente

Most Popular