Cum sa conduci in siguranta pe vreme rece?

Desi pentru a putea conduce pe drumurile publice, soferii trebuie sa treaca anumite examene, unii dintre cei care reusesc sa obtina permisul de conducere nu il folosesc decat foarte rar. Drept urmare, abilitatile capatate in timpul cursurilor de la scoala de soferi si care ar trebui dezvoltate permanent sunt astfel pierdute sau limitate. 

In consecinta, de fiecare data cand acestia vor iesi pe sosea cu masina vor fi precum soferii incepatori. De aceea, adesea pot evita sa conduca pe perioada anotimpului rece, cand soseaua poate fi acoperita cu zapada sau gheata deoarece nu se simt pregatiti si in siguranta. 

Acest lucru este chiar recomandat, daca au certitudinea ca pot face fata provocarilor specifice condusului pe timpul iernii. Totusi, pentru a-si recapata increderea in abilitatile de sofer, pe langa condusul regulat, ar trebui sa se tina cont si de anumite sfaturi pentru condusul in conditii de iarna: 

Pregatirea corecta a autovehiculului 

Cele mai citite articole

Pentru a putea pleca la drum cu autovehiculul in anotimpul rece, acesta trebuie sa fie dotat cu anvelopele potrivite, unii soferi preferand sa aleaga anvelope de iarna Debica, in timp ce altii le prefera pe cele all season. Totusi, cele speciale pentru iarna ofera un grad mai mare de siguranta in timpul rularii pe carosabil in conditii de iarna. 

Pastrarea unei viteze reduse 

Orice manevra efectuata la viteza mare poate avea consecinte neplacute si chiar grave, mai ales pe timpul iernii, motiv pentru care trebuie sa se circule cu viteza mica, recomanda sectorului de drum respectiv. In plus, unii producatori de anvelope de iarna recomanda o anumita viteza de rulare, care de obicei este mai mica decat in cazul anvelopelor de iarna. 

Pastrarea distantie intre autovehicule si utilizarea cu atentie a franei 

Codul rutier prevede o anumita distanta de siguranta care trebuie pastrata fata de autovehiculul din fata, aceasta permitand sa se franeze la timp, chiar si in conditii extreme. Totusi, frana ar trebui folosita cu mare atentie, mai ales daca acestea sunt prevazute cu sistem antiblocare. Pentru o siguranta mai mare ar trebui mentinuta o presiune stabila pe pedala de frana. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Prin ce se deosebesc autorizatia si avizul de securitate la incendiu? Tu de ce ai nevoie? 

Read Next

Ce trebuie sa stii inainte de a te inscrie la un curs de masaj?

Most Popular