Vrei să îți cumperi o mașină nouă? Costurile determinate de achiziționarea și utilizarea acesteia reprezintă un criteriu de bază în cadrul procesului de alegere. Dacă îți este greu să construiești un buget pentru o astfel de nevoie, avem pentru tine 5 sfaturi simplu de pus în practică. Astfel, la finalul articolului îți va fi mult mai ușor să iei o decizie.
1. Ține cont de nevoile personale
Dacă vei folosi mașina pentru deplasări zilnice la birou, un model economic, cu un consum redus de combustibil, poate fi cea mai bună opțiune. Descoperă modelele de autoturisme Suzuki Mild Hybrid și alege soluția ideală pentru traficul urban.
Raportează-te și la preferințele pe care le ai, în ceea ce privește aspectul și funcționalitățile viitoarei tale mașini. Tipul cutiei de viteze, capabilitățile sistemului de navigație, performanțele oferite de sistemul sau sistemul de încălzire a scaunelor, pot fi, de asemenea, importante în luarea deciziei finale.
Dacă mașina va fi folosită de mai multe persoane, sau dacă vei transporta adesea bagaje voluminoase, optează pentru un model mai spațios, cum ar fi unul din categoria SUV. Pe lângă spațiul generos oferit, SUV-urile mai sunt apreciate și pentru confortul sporit, resimțit în timpul deplasărilor.
2. Evaluează resursele financiare disponibile
Trebuie să iei în considerare costurile totale ale mașinii. Acestea nu se limitează la prețul de achiziție, ci includ și taxele de înmatriculare, asigurarea, impozitul anual, costul asociat consumului mediu de combustibil și costurile de întreținere.
În cele din urmă, trebuie să iei în considerare și o marjă de siguranță. Aceasta îți va permite să gestionezi cu brio unele majorări de costuri sau cheltuieli neașteptate, cum ar fi cele pentru remedierea anumitor probleme de natură tehnică.
3. Estimează costurile de utilizare și întreținere
Unele dintre cele mai importante costuri de întreținere sunt cele determinate de reviziile periodice. Acestea pot varia în funcție de marca, modelul și vechimea autoturismului. Serviciile periodice de întreținere auto sunt esențiale pentru a menține mașina în condiții de funcționare optime și pentru a preveni deteriorările majore.
De asemenea, consumul de combustibil este un alt criteriu important de care să ții cont, în alegerea noii tale mașini. În plus, costurile legate de schimbul de ulei și alte componente importante ale unui autoturism (ex: filtrele sau anvelopele) vor genera cheltuieli suplimentare la bugetul de utilizare / întreținere anual.
Nu în ultimul rând, trebuie să iei în calcul valoarea asigurărilor încheiate și taxele pe care trebuie să le achiți periodic, pentru a utiliza noua ta mașină în condiții de legalitate deplină. Acestea pot varia în funcție de vechimea autoturismului respectiv, valoarea sa inițială și regiunea în care locuiești.
4. Analizează ofertele disponibile pe piață
Cele mai citite articole
Site-urile de specialitate îți oferă acces la recenzii ale diferitelor modele de autoturism, incluse în acea categorie de care ești interesat. În plus, sursele online la care ai acces generează și informații despre prețuri, având astfel posibilitatea de a-ți raporta decizia la bugetul de care dispui.
Cele mai bune alegeri sunt bazate pe o informare corectă și completă. Știi că ai cumpărat mașina ideală pentru preferințele și nevoile tale, atunci când informațiile la care ai avut acces (advertoriale, recenzii ale clienților, analize realizate de specialiști) ți-au permis să identifici în piață modelele cu cel mai bun raport calitate-preț.
Nu în ultimul rând, îți poți raporta alegerea finală și la vizitele pe care le poți realiza în showroom. Testarea mașinii de care ești interesat îți va oferi ocazia să te familiarizezi cu modul în care se comportă pe drum, analizând nivelurile de confort, manevrabilitate și siguranță prin raportare la așteptările tale.
5. Ia în calcul opțiunile de leasing sau creditare
Dacă bugetul nu îți permite să achiziționezi mașina într-o singură tranșă, ai la dispoziție două alternative financiare: leasingul și creditarea. Aceste opțiuni îți îndeplinesc dorința de a avea o mașină nouă, fără a fi nevoie să plătești întreaga sumă în același timp și din buzunarul propriu.
Leasingul auto este o modalitate de finanțare prin care un furnizor (societate de leasing) achiziționează un autovehicul la cererea unui client, urmând să i-l închirieze acestuia pentru o perioadă predefinită, la sfârșitul căreia clientul are opțiunea de a-l achiziționa la un preț rezidual.
În cazul creditării auto, banca împrumută suma necesară pentru achiziționarea mașinii. Suma restituită instituției bancare se va realiza conform clauzelor stipulate în contractul de creditare încheiat de comun acord, referitoare la valoarea împrumutului, dobânzile aferente, numărul de rate, perioada scadentă etc.
Studiază cu atenție contractul și asigură-te că înțelegi toate condițiile acestuia, inclusiv cele ce țin de costuri suplimentare și sancțiuni în caz de neplată. Alocă suficient timp pentru a compara diferite oferte de finanțare, astfel încât să o poți alege pe cea mai avantajoasă pentru tine. Dacă nu ești sigur de alegerile pe care vrei să le faci, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist financiar.
Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă ce necesită o planificare atentă. Prin definirea nevoilor personale, stabilirea bugetului inițial și luarea în considerare a costurilor de întreținere, vei ști exact ceea ce cauți.
Evaluarea ofertelor și negocierea prețului pot aduce beneficii semnificative, iar opțiunile de leasing sau creditare pot fi soluții viabile, dacă nu dispui de suma totală necesară, pentru achitarea sumei respective într-o singură tranșă.