Dobanda cheie

Dobanda cheie

Introducere

O dobanda cheie (intr-un context general) reprezinta un tip de dobanda fixa care este practicata de un grup de bancheri, fie ca e vorba de bancile centrale, fie ca e vorba de bancile comerciale. Acest tip de dobanda se foloseste pentru a determina variabile cum ar fi ratele dobanzilor la credite sau ratele dobanzilor la depozite bancare. De asemenea, dobanda cheie mai poate influenta si cursul valutar si costurile asigurarilor. Dobanda cheie poate, de asemenea, ajuta la stimularea sau limitarea activitatilor economice prin influentarea nivelului de creditare si de economisire.

Istoricul dobanzii cheie

Istoria dobanzii cheie a inceput in anii 1500, cand bancile din Anglia au inceput sa foloseasca aceasta forma de finantare. Acest lucru a permit bancilor sa exercite un control mai strict asupra activitatii lor financiare. Acesti bancheri au inceput sa se foloseasca de dobinda cheie pentru a-si influenta afacerile si a-si asigura ca vor reusi sa se adapteze la conditiile economice din acea perioada. Cu toate acestea, aceasta practica nu a fost aplicata la nivel global decat pana in secolul al XX-lea.

Principiul dobanzii cheie

Principala caracteristica a dobanzii cheie este ca aceasta poate fi modificata de catre bancheri pentru a crea un mediu stabil si predictibil pentru economie. Acest lucru se face prin ajustarea dobanzii cheie cu scopul de a influenta valoarea monedei in raport cu alte valute. Acest lucru poate fi facut prin cresterea sau scaderea dobanzii cheie in raport cu alte monede. Cu cat dobanda este mai mare, cu atat valoarea monedei nationale va fi mai mare, iar cu cat dobanda este mai mica, cu atat valoarea monedei va fi mai mica.

Utilizarile dobanzii cheie

Cele mai citite articole

Utilizarea reala a dobanzii cheie se refera la influentarea nivelului de creditare si la stimularea economica. De exemplu, o banca poate ajusta dobanda cheie pentru a induce bancile comerciale sa acorde imprumuturi mai multor persoane. Acest lucru se face pentru a stimula economia prin inarmarea persoanelor cu mijloace pentru a investi sau a cheltui. De asemenea, aceasta poate fi folosita pentru a reduce nivelul de economisire, astfel incat bancile sa aiba mai multi bani disponibili pentru a acorda imprumuturi. Aceasta poate, de asemenea, sa ajute la constrangerea creditarii excesive prin cresterea dobanzii cheie si prin limitarea accesului persoanelor la imprumuturi.

Efectele dobanzii cheie

Utilizarea dobanzii cheie poate avea efecte profunde asupra economiei. Daca dobanda cheie este scazuta, acest lucru va duce la reducerea ratelor dobanzilor la credite si va duce la cresterea ratelor dobanzilor la depozite. Acest lucru poate stimula economia prin cresterea creditarii si prin cresterea ratelor de economisire. De asemenea, o dobanda cheie scazuta poate influenta si cursul valutar si poate fi una dintre cauzele devalorizarii monedei nationale. Pe de alta parte, o dobanda cheie ridicata poate avea ca efect cresterea ratelor dobanzilor la credite si scaderea ratelor dobanzilor la depozite, ceea ce poate ajuta la limitarea creditarii excesive si la limitarea inflatiei.

Concluzie

In concluzie, putem spune ca dobanda cheie este un element important al finantelor moderne, fiind folosita pentru a influenta variabile importante ca ratele dobanzilor, cursul valutar si chiar stimularea economiei. Acest tip de dobanda a fost folosit cu succes in mai multe tari pentru a reglementa economia si pentru a ajuta la constrangerea creditarii excesive si a inflatiei. Cu toate acestea, trebuie sa se ia in considerare faptul ca dobanda cheie poate avea efecte negative precum devalorizarea monedei, astfel incat este important sa se ia masuri adecvate pentru a se asigura ca efectele sunt pozitive.

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce dobanda primesc la 100000 euro

Read Next

Dobanda car

Most Popular