Dobanda compusa

Introducere

Dobanda compusa este o forma de dobanda in care dobanda se acumuleaza pe baza unor rate periodice de dobanda, ceea ce inseamna ca dobanda castigata la a doua perioada devine, la randul ei, parte din baza de dobanda pentru perioada urmatoare. Este considerata cea mai eficienta forma de dobanda datorita calculelor complexe pe care le implica, dar si datorita faptului ca poate oferi interesant oportunitati de investitii.

Definitie

Dobanda compusa este o forma de dobanda, calculata pe baza unor rate periodice de dobanda. In acest caz, dobanda castigata la o perioada anume devine parte din baza de dobanda pentru perioada urmatoare. Cu alte cuvinte, in loc sa se aplice dobanda la suma initiala, aceasta se aplica la suma initiala plus dobanda castigata la perioada anterioara.

Formula de calcul

Formula de calcul pentru dobanda compusa este destul de complicata si presupune cunostinte avansate de matematica. Cu toate acestea, exista un mod simplu de calcul a dobanzii: formula de calcul se bazeaza pe conceptul de suma de puteri a numarului 1. Formula de calcul a dobanzii compuse este:

Cele mai citite articole

P = C (1 + i) n, unde P = suma finala, C = suma initiala, i = rata dobanzii, n = numarul de perioade.

Beneficii

Principala avantaj a dobanzii compuse este ca poate oferi oportunitati de castiguri importante pe termen lung. De exemplu, suma initiala investita poate fi multiplicata de mai multe ori in urma acumularii de dobanda pe termen lung. De asemenea, dobanda compusa ofera si anumite avantaje fiscale investitorilor, intrucat dobanda poate fi inclusa in impozitul pe venit.

Exemple

Un bun exemplu de dobanda compusa implica plasarea unei sume initiale de 1000 de lire sterline in contul de economii a unei persoane. Aceasta persoana alege sa isi retraga suma initiala dupa 10 ani, iar contul sau a acumulat dobanda compusa. Pentru a calcula suma finala, trebuie sa se aplice formula de calcul pentru dobanda compusa.

Concluzie

Dobanda compusa poate fi un mod excelent de a castiga bani pe termen lung, dar trebuie sa fie luata in calcul si riscul inerent de a pierde bani. De aceea, este important ca investitorii sa inteleaga in primul rand conceptul de dobanda compusa si sa calculeze corect sumele finale. In plus, este important sa se ia in considerare si anumite factori precum inflatia, impozitele si rata dobanzii, inainte de a investi in dobanda compusa.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dobanda de referinta banca centrala europeana

Read Next

Dobanda simpla si compusa

Most Popular