Dobanda de politica monetara definitie

Dobanda de politica monetara definitie

Definitie

Dobanda de politica monetara este un instrument utilizat de Rezerva Federala SUA pentru a influenta economia. Rezerva Federala utilizeaza dobanzile de politica monetara pentru a controla nivelul de baza al ratelor de interes platite de bancile comerciale. Acesta este un instrument foarte puternic pe care Rezerva Federala il poate folosi pentru a reglementa economia americana. Ea poate fi ajustata pentru a influenta preturile, productia, investitiile si alte obiective economice.

Ajustare

Dobanda de politica monetara poate fi ajustata in moduri diferite in functie de obiectivele dorite. Daca Rezerva Federala doreste sa stimuleze economia, ea poate reduce dobanda. Aceasta reducere va duce la scaderea ratelor dobanzilor platite de bancile comerciale pentru imprumuturi, ceea ce va face mai atractiv pentru oameni sa imprumute bani. Pe de alta parte, daca Rezerva Federala doreste sa inrautateasca economia, ea poate ridica dobanda. Acest lucru va face mai putin atractiv pentru oameni sa imprumute bani, ceea ce va afecta investitiile si cheltuielile in economie.

Efecte

Cele mai citite articole

Schimbarile dobanzii de politica monetara au un efect important asupra economiei. Daca dobanda este redusa, acest lucru va duce la o crestere a cheltuielilor si a investitiilor in economie, ceea ce va duce la o crestere a productiei si a numarului de locuri de munca. Acest lucru, la randul sau, va duce la o crestere a veniturilor, ceea ce va duce din nou la o crestere a cheltuielilor si a investitiilor. Acest ciclu pozitiv poate duce la o crestere economica pe termen scurt.

Riscuri

Cu toate acestea, schimbarile dobanzii de politica monetara pot avea si efecte negative. Daca Rezerva Federala reduce dobanda prea mult si prea repede, acest lucru poate duce la inflatie si, eventual, la deprecierea monedei. De asemenea, daca Dobanda de politica monetara este prea mare, aceasta va duce la o reducere a cheltuielilor si a investitiilor, ceea ce poate duce la recesiune si somaj pe termen lung.

Concluzie

Dobanda de politica monetara este un instrument important pe care Rezerva Federala il poate folosi pentru a controla economia. Schimbarile dobanzii pot avea un efect pozitiv asupra economiei, stimuland cresterea economica. Cu toate acestea, schimbarile dobanzii pot avea si efecte negative, asa ca trebuie folosit cu mare atentie.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dobanda car

Read Next

Calcul dobanda legala

Most Popular