Dobanda de politica monetara

Dobanda de politica monetara

Introducere

Dobanda de politica monetara este un termen folosit pentru a descrie masurile luate de catre banca centrala a unei tari pentru a mentine stabilitatea economica. Acestea sunt folosite pentru a controla oferta de bani si a influenta ratele de schimb, preturile si cheltuielile populatiei. Pe scurt, dobanda de politica monetara este un instrument important pe care statul il poate folosi pentru a gestiona economia.

Historia dobanzii de politica monetara

Dobanda de politica monetara a fost folosita pentru prima data in 1930 de catre economia britanica. Acest lucru a permis economiei sa se recupereze mai repede dupa marile depresiuni ale anilor 1920, creand o baza solida pentru politica bancara moderna. In general, dobanda de politica monetara poate fi privita ca un mod de a controla economia prin mentinerea inflatiei la un nivel acceptabil si de a incuraja investitiile, ceea ce duce la cresterea economica.

Funcționalitatea dobanzii de politica monetara

Dobanda de politica monetara controleaza oferta de bani prin modularea ratei dobanzii. Daca oferta de bani este mare, banca centrala va scumpi banii prin cresterea ratei dobanzii. Cand oferta de bani este mica, banca centrala va reduce rata dobanzii pentru a incuraja economia. Daca rata dobanzii este prea mare, acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei, deoarece va fi mai greu pentru companii sa faca imprumuturi. Pe de alta parte, rata dobanzii prea mica va face ca lumea sa cheltuie mai mult decat ar putea, ceea ce poate duce la inflatie si scumpirea bunurilor si serviciilor.

Impactul dobanzii de politica monetara asupra economiei

Cele mai citite articole

Principalul impact al dobanzii de politica monetara asupra economiei este controlul inflatiei. Inflatia este un fenomen care se manifesta prin scumpirea immediate a bunurilor si serviciilor. Daca inflatia este prea mare, banca centrala poate sa scumpeasca banii prin cresterea ratei dobanzii si astfel sa incetineasca cresterea preturilor. Daca inflatia este prea mica, banca centrala poate reduce rata dobanzii pentru a incuraja cheltuielile si a stimula economia.

Controlul ratei dobanzii

Controlul ratei dobanzii se face prin intermediul sistemului monetar. Banca centrala poate sa controleze oferta de bani prin modificarea ratei dobanzii, ceea ce poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra economiei. De asemenea, banca centrala poate sa ofere imprumuturi sau sa emita certificate de depozit pentru a stimula economia. Aceste instrumente sunt folosite pentru a influenta oferta de bani si pentru a controla ratele de schimb, preturile si cheltuielile populatiei.

Concluzie

In concluzie, dobanda de politica monetara este un instrument important folosit pentru a mentine stabilitatea economica si pentru a controla inflatia si ratele de schimb. Banca centrala utilizeaza acest instrument pentru a controla oferta de bani si a influenta preturile si cheltuielile populatiei. Acest lucru ajuta economia sa se recupereze mai repede si sa se stabileasca pe termen lung.

Cele mai citite articole

Read Previous

Calcul dobanda titluri de stat

Read Next

Ce procent de dobanda are o operatiune bancara

Most Popular