Dobanda de referinta

Introducere

Dobanda de referinta este un concept important si foarte utilizat atat in economia nationala cat si in lumea larga. Acesta este un termen utilizat pentru a descrie un tip de dobanda pe care o banca centrala o poate oferi bancilor comerciale pentru a le oferi un set de costuri de finantare. Acest tip de dobanda este folosit adesea ca referinta pentru alte dobanzi, inclusiv dobanzile la creditele de consum si cele la creditele ipotecare.

Definitie

Dobanda de referinta (cunoscuta si sub numele de dobanda politicii monetare sau dobanda cheie) este ratele de interes la care bancile comerciale obisnuiesc sa imprumute bani de la banca centrala. Banca centrala poate oferi sau realiza aceasta dobanda prin introducerea dobanzilor pe care le recomanda bancilor comerciale sa le aplice. De asemenea, banca centrala poate si sa ofere fonduri bancilor comerciale la o rata dobanzii inferioara dobanzii de referinta. Acest lucru se numeste un rate de depozit negativ.

Functii

Principala functie a dobanzii de referinta este de a influenta nivelul de creditare si nivelul de economie. Uneori, bancile comerciale vor reduce dobanda lor pentru a incuraja persoanele sa ia credite sau sa isi finanteze investitiile, iar banca centrala poate reduce dobanda de referinta pentru a incuraja bancile sa acorde mai multe credite. O dobanda de referinta mai mica va duce la o crestere a cererii pentru produse si servicii, ceea ce va duce la o crestere a activitatii economice.

Utilizare

Cele mai citite articole

Banca Centrala a fiecarei tari isi poate ajusta dobanda de referinta in functie de situatia economica. Printre cele mai frecvente situatii se numara scaderea preturilor sau inflatia, o scadere a cererii sau a activitatii economice, o scadere a cererii de produse si servicii sau chiar o scadere a consumului. In mod normal, banca centrala va reduce dobanda de referinta pentru a stimula economia si pentru a incuraja bancile sa acorde mai multe credite. Acest lucru va duce la o crestere a cererii pentru produse si servicii, ceea ce va duce la o crestere a activitatii economice.

Avantaje

Exista mai multe avantaje ale dobanzii de referinta. Acestea includ stimularea economiei, incurajarea finantarii si investitiilor, ameliorarea nivelului de bunastare si reducerea inegalitatilor. Aceste avantaje sunt deosebit de importante, deoarece ajuta la mentinerea unei economii stabile si la asigurarea unei bune calitati a vietii pentru toti oamenii.

Dezavantaje

In ciuda avantajelor sale, dobanda de referinta poate, de asemenea, sa aiba dezavantaje. Acestea includ umflarea bursei, cresterea inflatiei si diminuarea bunastarii la nivelul populatiei. Aceste dezavantaje pot avea un impact negativ asupra atat a economiei tarii cat si a nivelului de bunastare al populatiei.

Concluzie

In concluzie, dobanda de referinta este un concept important si folosit in toata lumea. Acesta poate fi folosit pentru a stimula economia, pentru a incuraja finantarea si investitiile si pentru a ameliora nivelul de bunastare al populatiei. Cu toate acestea, trebuie luata in considerare si posibilitatea unor dezavantaje, precum umflarea bursei, cresterea inflatiei si diminuarea bunastarii populatiei.

Cele mai citite articole

Read Previous

Calcul dobanda legala

Read Next

Dobanda legala cod civil

Most Popular