Dobanda fed

Dobanda fed

Ce este dobanda fed?

Dobanda Fed (cunoscuta si sub denumirea de Taxa Fondului Federal de Rezerva, sau Fed Funds Rate) este dobanda publicata de Fondul Federal de Rezerva, banca centrala a Statelor Unite ale Americii, la care bancile comerciale pot lua imprumuturi pe termen scurt. Valoarea dobanzii Fed este ajustata periodic de catre consiliul guvernatorilor Fondului Federal de Rezerva, in functie de starea actuala a economiei. Aceasta este una dintre cele mai importante dobanzi din economia americana si are un efect semnificativ asupra ratei dobanzii la creditele ipotecare, la depozitele bancare, la ratele dobanzilor pe cardurile de credit, precum si asupra ratelor de schimb valutar.

Cum functioneaza dobanda Fed?

Fondul Federal de Rezerva controleaza dobanda Fed prin intermediul suplimentarii de numerar in piata. Bancile comerciale pot lua imprumuturi pe termen scurt de la Fondul Federal de Rezerva, la dobanda publicata. Bancile comerciale pot sa se imprumute si intre ele, la dobanda Fed, sau ceva mai mica, in functie de marimea bancii, respectiv cat de solida este. Daca Fondul Federal de Rezerva doreste sa creasca dobanda, acesta va adauga mai mult numerar pe piata. Acest lucru va duce la o crestere a cererii de numerar, ceea ce va duce la o crestere a dobanzilor platite bancilor comerciale pentru imprumuturile pe termen scurt.

Care sunt efectele dobanzii Fed?

Dobanda Fed are un efect semnificativ asupra ratelor dobanzilor la creditele ipotecare, la depozitele bancare, la ratele dobanzilor pe cardurile de credit, precum si asupra ratelor de schimb valutar. O crestere a dobanzii Fed duce la o crestere a ratelor dobanzilor la creditele ipotecare si la depozitele bancare, ceea ce poate duce la o reducere a disponibilitatii banilor. De asemenea, o crestere a dobanzii Fed poate determina un apreciat al dolarului american fata de alte valute, reducand astfel competitivitatea produselor americane pe piata internationala. In schimb, o scadere a dobanzii Fed poate duce la o reducere a ratelor dobanzilor la creditele ipotecare si la depozitele bancare, ceea ce poate induce o crestere a disponibilitatii banilor. De asemenea, aceasta poate determina un depreciere al dolarului american fata de alte valute, ceea ce poate duce la o crestere a competitivitatii produselor americane pe piata internationala.

Ce isi propune Fondul Federal de Rezerva prin modificarea dobanzii Fed?

Cele mai citite articole

Fondul Federal de Rezerva isi propune sa mentina o dobanda la nivelul optime pentru economie, care sa mentina inflatia, sa creasca investitiile si sa reduca somajul. Fondul Federal de Rezerva isi propune, de asemenea, sa mentina stabilitatea economica si sa asigure o crestere constanta si durabila in economie. Fondul Federal de Rezerva isi propune, de asemenea, sa mentina ratele dobanzilor la niveluri care sa permita economiei sa se dezvolte si sa creasca in mod sustenabil, fara a provoca inflatia prea mare sau prea putina.

Cum sunt luate decizii in ceea ce priveste dobanda Fed?

Fondul Federal de Rezerva ia decizii referitoare la dobanda Fed prin intermediul Consiliului guvernatorilor Fondului Federal de Rezerva. Acest consiliu este alcatuit din sapte guvernatori si are sediul central la Washington, D.C. Consiliul guvernatorilor se intruneste de doua ori pe an si discuta despre schimbarile ce ar trebui facute in politica monetara Fondului Federal de Rezerva pentru a se asigura ca toate obiectivele propuse sunt atinse. Dupa discutii, consiliul poate decide sa creasca, sa scada sau sa mentina dobanda Fed conform situatiei economice, astfel incat sa se asigure ca economia se dezvolta in mod sustenabil.

Ce alte masuri poate lua Fondul Federal de Rezerva pentru a influenta economia?

Fondul Federal de Rezerva poate adopta si alte masuri pentru a influenta economia, cum ar fi ajustarea ratei rezervelor minime, schimbarea ratelor de rambursare a imprumuturilor, schimbarea politicilor de emisiune a monedei si schimbarea politicilor monetare. De asemenea, Fondul Federal de Rezerva poate sa ajusteze si politica de schimb valutar pentru a influenta economia. De exemplu, Fondul Federal de Rezerva poate achizitiona sau vinde dolari americani la o anumita rată de schimb pentru a influenta valoarea dolarului american fata de alte valute si pentru a influenta astfel competitivitatea produselor americane pe piata internationala.

Care este impactul dobanzii Fed asupra economiei?

Dobanda Fed are un impact semnificativ asupra economiei, atat direct cat si indirect. O crestere a dobanzii Fed va duce la o crestere a ratelor ipotecare, ceea ce va reduce disponibilitatea banilor. De asemenea, o crestere a dobanzii Fed va duce la o scadere a cererii de bunuri si servicii, ceea ce va reduce consumul si investitiile. Pe de alta parte, o scadere a dobanzii Fed va duce la o reducere a ratelor ipotecare si la o crestere a disponibilitatii banilor, ceea ce va duce la o crestere a consumului si a investitiilor. De asemenea, o scadere a dobanzii Fed poate determina aprecierea dolarului american fata de alte valute, ceea ce poate reduce competitivitatea produselor americane pe piata internationala.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dobanda legala cod civil

Read Next

Ce este dobanda compusa

Most Popular