Dobanda fixa sau variabila

Introducere

Oricare dintre noi ce cautam sa facem investitii are de ales intre dobanda fixa sau variabila. O investitie cu dobanda variabila ofera un grad de risc ridicat, dar si potentiale castiguri mai mari. Dimpotriva, o investitie cu dobanda fixa ofera un grad mai mic de risc, dar si castiguri mai mici. Problema este ca nu exista o alegere corecta, ci mai degraba o alegere a riscului pe care esti dispus sa il asumi.

In acest articol, vom discuta despre diferentele dintre dobanda fixa si dobanda variabila si ne vom concentra asupra factorilor care ar trebui luati in considerare atunci cand se decide intre cele doua.

Dobanda fixa

Dobanda fixa este un tip de dobanda alocat, in general, produselor de economisire si creditelor. Aceasta presupune ca dobanda platita de debitor sau castigata de creditor se va mentine constanta pe durata intregii perioade de imprumut.

Prin urmare, persoana care investeaza in produse cu dobanda fixa va sti de la inceput cat de mult ii va aduce investitia aceea, la sfarsitul perioadei. Doar ca aceasta persoana poate pierde o parte din castigul sau, daca rata inflatiei creste in timpul perioadei de imprumut.

De exemplu, daca o persoana isi ia un imprumut cu dobanda fixa de 4%, aceasta persoana stie ca va plati dobanda aceea timp de intreaga perioada a creditului. Dar, daca rata inflatiei creste, aceasta persoana poate pierde bani din castigul sau, deoarece dobanda de 4% va fi mai mica decat rata inflatiei. Acest lucru se intampla deoarece rata inflatiei poate influenta si preturile produselor si serviciilor care se cumpara, deci si puterea de cumparare a monedei.

Dobanda variabila

Dobanda variabila, spre deosebire de dobanda fixa, nu este alocata produselor de economisire, ci produselor de investitii si produselor bancare cu risc. Aceasta presupune ca dobanda platita sau castigata se va schimba periodic, in functie de ratele inflatiei sau ale dobanzilor pe piata.

Prin urmare, persoana care investeste in produse cu dobanda variabila nu poate sti de la inceput cat de mult ii va aduce acea investitie la sfarsitul perioadei. Acest lucru se datoreaza faptului ca dobanda platita sau castigata poate fluctua in functie de ratele inflatiei si dobanzilor pe piata.

Avantajul acestui tip de dobanda este ca poate oferi potentiale castiguri mai mari, deoarece dobanda platita sau castigata poate depasi rata inflatiei. De exemplu, daca o persoana investeste intr-un produs cu dobanda variabila de 8%, aceasta persoana poate castiga mai mult decat rata inflatiei, in cazul in care aceasta rata creste.

Care ar trebui sa alegeti?

Cele mai citite articole

Decizia de a investi in produse cu dobanda fixa sau variabila depinde de persoana.

De exemplu, persoanele care sunt mai conservatoare si prefera un nivel de risc scazut ar trebui sa aleaga produsele cu dobanda fixa, deoarece nu au nevoie sa se ingrijoreze cu privire la fluctuatiile ratelor inflatiei sau dobanzilor.

Pe de alta parte, persoanele care sunt mai dispuse la risc si prefera potentiale castiguri mai mari, ar trebui sa aleaga produsele cu dobanda variabila, deoarece pot castiga mai mult decat rata inflatiei, in cazul in care aceasta rata creste.

Este important sa luati in considerare si factori precum gradul de risc pe care sunteti dispusi sa il asumati, perioada investitiei, moneda in care veti face investitia si altele.

Prin urmare, este important sa luati in considerare toate aceste factori si sa faceti cea mai buna alegere pentru nevoile si obiectivele dumneavoastra.

Concluzie

Alegerea intre dobanda fixa si dobanda variabila nu este una simpla. Fiecare dintre aceste produse au avantajele si dezavantajele lor si fiecare persoana trebuie sa ia in considerare nevoile si obiectivele sale.

In general, produsele cu dobanda fixa sunt potrivite pentru persoanele mai conservatoare, care prefera un grad mai mic de risc, in timp ce produsele cu dobanda variabila sunt potrivite pentru persoanele mai dispuse la risc, care prefera potentiale castiguri mai mari.

Prin urmare, este important sa luati in considerare toate aceste factori inainte de a face o alegere intre dobanda fixa si variabila si sa luati cea mai buna decizie pentru nevoile si obiectivele dumneavoastra.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dobanda la dobanda

Read Next

Dobanda interbancara

Most Popular