Dobanda lombard

Introducere

Dobanda lombarda este un indicator al costului de finantare pe termen scurt si se refera la dobanda platita pentru imprumutarea de instrumente de creditare pe termen scurt. Acest concept a fost introdus in secolul al XIX-lea, dar mai recent, in mod special in ultimii ani, a devenit din ce in ce mai relevant si important pentru piata finantelor. De fapt, dobanda lombarda este una dintre cele mai importante rate de dobanda in economia moderna si este extrem de importanta pentru conducatorii de afaceri si pentru formarea politicilor de politica monetara.

Istoric

Originea dobanzii lombarde poate fi identificata in secolul al XIX-lea, cand Banco di Lombardia a adus acest concept in prim-plan. Procesul a fost inceput cu ajutorul Bancii Regale din Italia, care a creat un sistem de imprumuturi pe termen scurt a caror dobanda a fost marita sau scazuta in functie de ofertele de credit. Acest concept a devenit mai popular in anii care au urmat si s-a raspandit in Europa, in timp ce conceptul a fost folosit si in alte parti ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii.

Functie

Aceasta dobanda se refera la dobanda platita pentru imprumutarea de instrumente financiare pe termen scurt. Acest concept a fost introdus si a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, pe masura ce economiile au devenit mai sofisticate. Aceste instrumente financiare pot include, dar nu se limiteaza la bancnote, titluri de stat si alte instrumente de imprumut pe termen scurt. Dobanda lombarda este calculata in functie de cererea si oferta de credit pe piata si se poate schimba in functie de aceasta.

Influenta

Cele mai citite articole

Dobanda lombarda poate avea un impact considerabil asupra situatiei economice si asupra modului in care se formeaza politicile de politica monetara. De fapt, aceasta poate fi una dintre cele mai importante rate de dobanda din economia moderna si poate avea un impact major asupra economiei. Din acest motiv, guvernele si autoritatile monetare folosesc aceasta dobanda in mod regulat pentru a-si influenta deciziile si politicile lor.

Variatii

Dobanda lombarda poate varia in functie de cererea si oferta de credit pe piata. De obicei, atunci cand cererea de credit creste, dobanda lombarda va creste si va determina o crestere a costurilor de imprumut pe termen scurt. De asemenea, atunci cand cererea de credit scade, dobanda lombarda va scadea si costurile de imprumut pe termen scurt vor scadea. Acest proces poate fi folosit pentru a controla costurile de imprumut si poate avea un impact asupra economiei.

Conclusion

Dobanda lombarda este unul dintre cele mai importante indici de cost de finantare pe termen scurt si unul dintre cei mai importanti indicatori ai economiei. Acesta poate avea un impact semnificativ asupra economiei si poate fi folosit pentru a controla costurile de imprumut pe termen scurt. Din acest motiv, guvernele si autoritatile monetare folosesc aceasta dobanda in mod regulat pentru a-si influenta deciziile si politicile lor.

Cele mai citite articole

Read Previous

Dobanda cheie bnr

Read Next

Cont de economii dobanda

Most Popular