Formula calcul dobanda anuala efectiva

Formula calcul dobanda anuala efectiva

Introducere

Dobanda anuala efectiva (DAE) este una dintre cele mai importante formule matematice folosite in finante. Aceasta se refera la dobanda pe o anumita perioada, calculata in functie de numarul total de rate si influentata de dobanda anuala prezenta. DAE este un indiciu important pentru a evalua ofertele de imprumut si a decide daca acestea sunt adecvate sau nu si se poate calcula folosind formula de calcul dobanda anuala efectiva. Formula calculeaza valoarea dobanzii adaugate la valoarea initiala a imprumutului.

Principiile de baza ale formulei

Inainte de a calcula valoarea exacta a dobanzii, este important sa intelegem principiile de baza ale formulei. Primele doua componente ale formulei sunt principalul (suma initiala a imprumutului) si dobanda anuala efectiva. Principalul se refera la suma totala de bani imprumutata si poate fi calculata in functie de suma initiala si de ratele de intretinere banesti datorate. DAE se refera la dobanda anuala pe care persoana trebuie sa o plateasca pe parcursul intregii perioade a imprumutului si poate fi influentata de ratele anuale prezente sau variabile.

Calcularea DAE cu formula

In formula DAE, cea de-a treia componenta este numarul de rate sau perioada de timp pe care persoana trebuie sa o plateasca pentru a-si rambursa imprumutul. Aceasta poate fi calculate in functie de numarul de rate lunare sau anuale care trebuie platite. Dupa ce toate componentele sunt calculate, acestea se vor adauga pentru a obtine valoarea totala a dobanzii. Formula DAE se calculeaza in modul urmator: DAE = ((Principal + DAE) ^ n) – 1, unde n reprezinta numarul de rate.

Lucruri de luat in considerare inainte de calculul DAE

Cele mai citite articole

Inainte de a calcula DAE, este important sa se ia in considerare aproximativ o serie de factori pe care acestia ii pot influenta. Acesti factori includ rata anuala prezenta, rata anuala variabila, numarul total de rate si perioada de rambursare. In plus, trebuie sa se ia in considerare si ofertele de imprumut si politica de creditare a lender-ului. Odata ce toti acesti factori sunt luati in considerare, persoana poate sa calculeze DAE folosind formula.

Utilizari ale formulei

Formula DAE are nenumarate aplicatii in finante si economie. Acesta poate fi folosit pentru a evalua ofertele de imprumut si pentru a decide daca acestea sunt adecvate sau nu, oferind o imagine mai clara asupra costurilor totale ale imprumutului. Formula poate fi, de asemenea, utilizata pentru a compara ofertele diferitelor furnizori de imprumuturi, pentru a identifica cea mai buna oferta si pentru a obtine cea mai buna valoare pentru bani.

Concluzie

Formula DAE ofera o imagine clara asupra costurilor totale ale imprumutului si poate fi folosita pentru a compara ofertele diferitelor furnizori de imprumuturi si pentru a obtine cea mai buna oferta. Cu toate acestea, inainte de a calcula DAE, trebuie sa se ia in considerare nenumarati factori si oferte, precum rata anuala prezenta, rata anuala variabila, numarul total de rate si perioada de rambursare. In plus, trebuie sa se ia in considerare si ofertele de imprumut si politica de creditare a lender-ului.

Cele mai citite articole

Read Previous

Model contract imprumut firma fara dobanda

Read Next

Ce dobanda primesc la 100000 euro

Most Popular