Importanța gestionării corespunzătoare a bateriilor uzate

Bateriile uzate se regăsesc în categoria deșeurilor periculoase din cauza conținutului lor toxic, ele având un impact major asupra mediului înconjurător, în situația unei gestionări incorecte. 

Din acest motiv, entitățile economice care generează și dețin astfel de deșeuri au o mare responsabilitate în ceea ce privește gestionarea sustenabilă a acestora, fiind nevoite să asigure prevenirea poluării și minimizarea impactului generat mediului.

De ce este important ca intreprinderile să gestioneze corespunzător bateriile uzate?

Bateriile au în componență numeroase metale grele, precum mercur și plumb, fapt ce le încadrează în categoria deseuri periculoase

Gradul ridicat de periculozitate pe care îl prezintă aceste deșeuri a condus la adoptarea Directivei 2006/66/CE privind gestionarea eficientă a deșeurilor constituite din baterii și acumulatori. 

În acest sens, Directiva 2006/600/CE vizează îndeplinirea mai multor obiective, printre care:

  • Impulsionarea gradului de colectare și reciclare al deșeurilor de baterii la nivelul fiecărei țări europene;
  • Interzicerea introducerii pe piață a bateriilor care au un conținut peste limita admisă de mercur sau cadmiu;
  • Diminuarea cantității de substanțe periculoase în baterii etc.

Cele mai citite articole

O simplă baterie de dimensiuni mici poate contamina o suprafață însemnată. Dacă acestea se aruncă la întâmplare, cu siguranță vor produce efecte atât asupra apei, aerului și a solului, cât și la nivelul sănătății oamenilor. 

Practic, bateriile uzate se descompun și metalele grele sunt eliberate, solul și aerul fiind afectate sever. În esență, ecosistemele noastre pot fi compromise.

De asemenea, aceste deșeuri pot avea un impact major și asupra sănătății oamenilor, existând riscuri mari de apariție a unor afecțiuni severe la plămâni sau rinichi.

Cum asigură firmele o gestionare corectă a bateriilor uzate?

În privința societăților economice care desfășoară operațiuni ce generează deșeuri de baterii sau acumulatori, cadrul legal prevede respectarea unor obligații legate de colectarea corectă și minimizarea impactului generat. 

De asemenea, o activitate importantă este și cea de reciclare. În urma unei colectări responsabile și în acord cu prevederile legale, ele sunt procesate cu scopul de a fi reutilizate. Pentru a garanta îndeplinirea cu succes a activității de gestionare eficientă a bateriilor uzate, intreprinderile pot apela la firme specializate în domeniul protecției mediului, care furnizează soluții integrate de management al deșeurilor.

În plus, este o prioritate ca firmele generatoare și deținătoare de astfel de deșeuri periculoase să cunoască legislația națională și normele europene pentru a asigura o gestionare sigură și sustenabilă a acestora.

Cele mai citite articole

Read Previous

Aluminiul – Un material de top pentru tâmplărie

Read Next

Dăruiește cadouri florale deosebite în culorile toamnei

Most Popular