Impozit pe dobanda

Impozit pe dobanda

Ce este impozitul pe dobanda

Impozitul pe dobanda este un impozit pe venituri care se aplica dobanzilor pe care le platesti pentru un imprumut sau un credit. Este aplicat persoanelor fizice si juridice in general, cu exceptia persoanelor care obtin venituri din dobanzi atunci cand au preluat imprumuturi sau credite pentru a cumpara imobile sau bunuri de capital, caz in care acestea sunt scutite de plata impozitului pe dobanda.

Cum se calculeaza impozitul pe dobanda

Impozitul pe dobanda calculat prin aplicarea unei cote proportionala la soldul dobanzii. De exemplu, daca impozitul pe dobanda este de 16%, pentru un sold de dobanda de 1.000 de dolari, impozitul datorat va fi de 160 de dolari. In unele cazuri, unele persoane fizice pot sa aplice o scutire, astfel incat sa plateasca un impozit mai mic pe dobanda.

Ce persoane platesc impozitul pe dobanda

Impozitul pe dobanda se aplica persoanelor fizice si juridice, cu exceptia persoanelor fizice care au preluat imprumuturi pentru a cumpara imobile sau bunuri de capital, caz in care acestea sunt scutite de plata impozitului pe dobanda. De asemenea, sunt scutite de plata impozitului pe dobanzile platite persoanelor juridice care sunt membre in Uniunea Europeana si care au preluat un imprumut pentru a cumpara active sau bunuri de capital, precum si persoanele juridice care sunt membre in cadrul unui grup financiar si care au preluat un imprumut pentru a cumpara active.

Cum se declara impozitul pe dobanda

Cele mai citite articole

Impozitul pe dobanda se declara in mod normal in formularul de decontare a impozitului pe venit, denumit formularul 100. Acest formular poate fi obtinut de la autoritatile fiscale sau de la depozitul de documente fiscale. Pe formular, se va inregistra intregul venit din dobanda si impozitul datorat. Dupa completarea formularului, acesta se va trimite la autoritatea fiscala competenta.

Ce se intampla daca impozitul pe dobanda nu este platit

Daca impozitul pe dobanda nu este platit la timp, autoritatea fiscala va emite o notificare de platire, care va prezenta dobanzile pe care le datoreaza contribuabilul. In cazul in care persoana fizica sau juridica in cauza nu efectueaza plata, aceasta poate fi obligata sa plateasca penalitati si dobanzi, in functie de legea fiscala in vigoare. Aceste penalitati si dobanzi pot fi foarte costisitoare, astfel incat este important sa se efectueze plata la timp si sa se respecte toate cerintele fiscale.

Cum se poate reduce impozitul pe dobanda

Exista cateva modalitati prin care impozitul pe dobanda poate fi redus. In primul rand, persoanele fizice pot sa beneficieze de o anumita scutire a impozitului pe dobanda, in functie de legea fiscala in vigoare. De asemenea, persoanele juridice pot sa beneficieze de scutire partiala sau totala daca sunt membre in cadrul unui grup fiscal si au preluat un imprumut pentru achizitia de active. In plus, persoanele juridice care sunt membre in Uniunea Europeana pot sa beneficieze de scutire totala daca preiau imprumuturi pentru a achizitiona bunuri de capital.

Concluzie

Impozitul pe dobanda este un impozit pe venituri aplicat persoanelor fizice si juridice in general. El se calculeaza prin aplicarea unei cote proportionala la soldul dobanzii si se declara in formularul 100. In cazul in care impozitul pe dobanda nu este platit la timp, pot fi aplicate penalitati si dobanzi. Exista si cateva modalitati prin care impozitul pe dobanda poate fi redus, precum scutiri partiale sau totale, in functie de legea fiscala in vigoare.

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce inseamna dobanda variabila

Read Next

Model contract imprumut firma fara dobanda

Most Popular