Irlanda uniunea europeana

Irlanda uniunea europeana

Prezentare generala

Irlanda este o insula situata in Oceanul Atlantic, in nord-vestul Europei, si facand parte din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Irlanda a devenit membru al Uniunii Europene in 1973 si a devenit una dintre principalele state membre ale UE. Din punct de vedere al economiei sale, Irlanda este una dintre cele mai dezvoltate state din UE. Economia sa se bazeaza in principal pe servicii financiare, agricultura si industrie. Turismul a devenit, de asemenea, un sector important in economia irlandeza, cu milioane de turisti venind anual in Irlanda pentru a se bucura de peisajele sale spectaculoase si de experientele culturale.

Istorie

Primii oameni care au stabilit in Irlanda au fost vorbitorii limbi celtice. In secolul al V-lea, irlandezii au fost convertiti la crestinism de catre sfantul Patrick. In secolul al XII-lea, normanzii au invadat Irlanda si au creat o serie de domenii independente. In secolele urmatoare, Irlanda a ramas plina de conflicte intre anglicani si crestini catolici, in timp ce puterea britanica a continuat sa creasca. In secolul al XIX-lea, Irlanda a fost afectata puternic de foamete, iar in secolul al XX-lea, a fost scaldata in conflicte si razboaie interne. In 1973, Irlanda a devenit membru al UE si a inceput sa se bucure de o prosperitate crescuta.

Economie

Economia Irlandei a crescut in mod semnificativ in ultimii ani, cu un nivel ridicat al exporturilor si al investitiilor straine directe. In prezent, economia Irlandei se bazeaza in principal pe servicii financiare, agricultura si industrie. Sectoarele cheie ale economiei irlandeze sunt agricultura, industria alimentara, industria chimica, pescuitul, turismul si productia de echipamente electronice. Industria farmaceutica si tehnologia sunt, de asemenea, sectoare importante ale economiei irlandeze. Irlanda a atras investitii straine directe masive de la companiile straine, cum ar fi Apple, Microsoft si Google.

Politica

Cele mai citite articole

Irlanda este una dintre cele mai stabile state din UE. Guvernul irlandez este format din Senatul si Camera Deputatilor, fiind condus de un prim-ministru ales in mod democratic. Irlanda a semnat tratatul de aderare la UE in 1973 si si-a exprimat angajamentul de a respecta principiile si valorile UE. Irlanda a adoptat moneda euro in 1999 si a participat la adoptarea tratatului de la Lisabona in 2007. Irlanda a jucat un rol cheie in aplicarea si implementarea politicilor UE, cum ar fi politicile de coeziune si de libera circulatie a persoanelor.

Cultura

Cultura Irlandei reflecta influentele vikingilor, normanzilor, englezilor si celtilor. Irlandezii sunt cunoscuti pentru muzica lor traditionala, dansurile lor populare, arta lor folclorica si traditiile lor literare. Potrivit traditiilor irlandeze, povestile populare si miturile antice au servit ca sursa de inspiratie pentru romani si poeme. Irlanda este de asemenea cunoscuta pentru festivalurile sale, cum ar fi Festivalul International de Film din Dublin si Festivalul St. Patrick. Muzica si dansul traditional irlandez abia au inceput sa se bucure de mai multa recunoastere in intreaga lume.

Concluzie

Desi nu este cea mai mare tara membra a UE, Irlanda a devenit unul dintre cele mai importante state membre ale Uniunii Europene, in mare parte datorita economiei sale relativ dezvoltate si a pozitiei sale geografice, precum si datorita contributiei sale la politica si cultura europeana. Irlanda a devenit una dintre cele mai stabile si dezvoltate tari din UE si a jucat un rol cheie in implementarea politicilor UE. Cu toate acestea, Irlanda isi mentine identitatea culturala si isi pastreaza traditiile si traditiile sale antice, cum ar fi muzica, dansul, literatura si arta.

Cele mai citite articole

Read Previous

Afaceri cu panouri fotovoltaice

Read Next

Lituania este in uniunea europeana

Most Popular