Mareele: De ce Marea Neagră nu are maree

Mareele sunt un fenomen fascinant al naturii, care influențează mările și oceanele din întreaga lume. Totuși, există anumite regiuni ale Pământului unde acest proces nu este la fel de evident sau chiar absent complet. Un astfel de exemplu este Marea Neagră, o masă de apă înconjurată de țărmuri din Europa de Est și Asia de Sud. 

Deși multe dintre mările globului sunt cunoscute pentru variațiile lor periodice de nivel al apei, Marea Neagră se remarcă prin absența marilor amplitudini ale mareelor. În acest articol, vom explora fenomenul măriilor și vom investiga de ce Marea Neagră nu este influențată de maree în aceeași măsură ca alte corpuri de apă.

Ce sunt mareele?

Ce sunt mareele?

Sursa foto

Mareele sunt fluctuații periodice ale nivelului apei din oceane și mări, care se produc ca rezultat al interacțiunii dintre forțele gravitaționale exercitate de Luna și Soare asupra Pământului. Acest fenomen complex este influențat de gravitație, rotația Pământului și interacțiunea dintre apele oceanice și atmosferă.

Cauza principală a mareelor este atracția gravitațională exercitată de Luna și Soare asupra Pământului. Luna are o influență mai puternică asupra măriilor decât Soarele, datorită apropiatății sale relative față de Pământ. În funcție de poziția relativă a Pământului, Lunii și Soarelui, mareele pot fi de intensitate diferită.

Există două tipuri principale de maree:

  1. Maree de Lună Plină: Acest tip de maree apare atunci când Luna, Pământul și Soarele sunt aliniate în aceeași direcție. Acest lucru amplifică efectul atracției gravitaționale, ceea ce duce la creșterea nivelului apei în zonele oceanice.
  2. Maree de Lună Nouă: Aici, Luna și Soarele sunt în unghi drept unul față de celălalt în raport cu Pământul. Deși influența gravitațională este mai mică decât în cazul mării de Lună Plină, creșterea nivelului apei este totuși observabilă.

Pe lângă acestea, există și fenomene secundare precum mareele de semilună, care se întâlnesc în faze intermediare ale Lunii. În plus față de influența gravitațională, topografia și forma litoralului joacă un rol crucial în amplificarea sau atenuarea efectelor mareelor în anumite regiuni.

Ce sunt fluxul și refluxul

Fluxul și refluxul sunt termeni folosiți pentru a descrie mișcarea ciclică a nivelului apei în apropierea țărmurilor mărilor și oceanelor, în cadrul fenomenului cunoscut sub numele de maree. Aceste două stadii reprezintă variații periodice ale înălțimii apei într-o anumită locație, cauzate de interacțiunea forțelor gravitaționale ale Lunii și Soarelui cu Pământul.

Cele mai citite articole

Fluxul: Fluxul reprezintă perioada în care nivelul apei crește, ajungând la punctul cel mai înalt, cunoscut sub numele de flux maxim. Acest fenomen are loc atunci când Luna și Soarele sunt aliniate cu Pământul sau formează un unghi de 90 de grade între ele. Atracția gravitațională a acestor corpuri cerești determină apa să se deplaseze spre țărmuri, crescând nivelul apei.

Refluxul: Refluxul este perioada în care nivelul apei scade, ajungând la punctul cel mai scăzut, numit reflux minim. În timpul refluxului, Luna și Soarele pot forma un unghi de 90 de grade în raport cu Pământul, ceea ce duce la o reducere a forței atracționale. Ca rezultat, apa care a fost împinsă spre țărmuri în timpul fluxului începe să se retragă.

Ciclul de flux și reflux se repetă în mod regulat în majoritatea regiunilor costiere, având un interval de timp aproximativ de 12 ore și 25 de minute între fluxurile succesive. Cu toate acestea, amplitudinea fluxului și refluxului poate varia în funcție de factori geografici, topografici și condițiile meteorologice locale.

De ce Marea Neagră nu are maree?

De ce Marea Neagră nu are maree?

Sursa foto

Marea Neagră este cunoscută pentru faptul că nu prezintă variații semnificative de nivel al apei, adică nu are maree pronunțate precum alte mări și oceane ale lumii. Acest fenomen poate fi explicat prin mai mulți factori geografici, topografici și oceanografici specifici acestei regiuni:

  • Topografie și Formă: Forma și topografia Mării Negre au un rol semnificativ în limitarea efectelor mareelor. Aceasta este înconjurată de țărmuri închise și are o deschidere restrânsă spre Oceanul Atlantic prin Strâmtoarea Bosfor. Acest aspect restrânge mișcarea apei în și din bazinul Mării Negre, limitând efectele mareelor.
  • Adâncimea Mării Negre: Adâncimea Mării Negre este în medie mai mare decât cea a altor mări și oceane, ceea ce poate contribui la atenuarea efectelor mareelor. Diferența în înălțimea apei între flux și reflux este influențată de adâncimea apei și topografia fundului marin.
  • Schimburi de Apă Limitate: Schimbul de apă între Marea Neagră și Oceanul Atlantic este limitat de Strâmtoarea Bosfor, care acționează ca o barieră pentru mișcarea liberă a apei. Acest lucru face ca influența fluxului și refluxului să fie redusă în Marea Neagră.
  • Sărăcia în Apă Sărată: Marea Neagră conține cantități semnificative de apă dulce provenită din râurile care se varsă în aceasta. Aceasta face ca densitatea apei să fie mai mică în comparație cu zonele cu conținut mai ridicat de apă sărată. Astfel, schimbul de apă în Marea Neagră este mai puțin susceptibil la schimbări bruște care ar putea amplifica mareele.
  • Dinamica Curenților: Curenții specifici Mării Negre, cum ar fi curenții de suprafață și curenții adânci, influențează distribuția apei în bazinul mării. Acești curenți pot amesteca apa și pot modera fluctuațiile nivelului apei.

Marea Neagră

Marea Neagră este situată între Europa de Est și Asia de Sud, fiind înconjurată de țărmuri din șase țări: România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Rusia și Georgia. Ea este legată de Oceanul Atlantic prin Strâmtoarea Bosfor și Strâmtoarea Dardanele, care fac legătura cu Marea Marmara și apoi cu Marea Mediterană.

În ceea ce privește adâncimea Mării Negre, aceasta variază în funcție de locație. Adâncimea medie este de aproximativ 1.190 de metri, dar există zone în care adâncimea poate ajunge și până la aproximativ 2.200 de metri. 

O caracteristică notabilă este faptul că Marea Neagră are o adâncime maximă semnificativ mai mare decât cea a Mării Mediterane, cu care este conectată printr-un complex de strâmtori. Adâncimea Mării Negre contribuie la specificul hidrografic și la particularitățile fenomenului de maree sau absența acestuia în această regiune.

În final, enigma absenței mareelor semnificative în Marea Neagră poate fi dezvăluită prin studiul interacțiunii complexe dintre factorii geografici, topografici și oceanografici specifici acestei regiuni.

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce înseamnă când visezi aur

Read Next

Servicii de SSM pentru IMM-uri: Asigurarea conformității și reducerea riscurilor

Most Popular