Procesul de aprobare pentru creditul auto: ce trebuie să știi înainte de a aplica

Deținerea unei mașini poate fi o necesitate în societatea contemporană. Deși cumpărarea unei mașini nu se compară cu achiziția unei locuințe, investiția nu este deloc ușoară atunci când veniturile personale nu sunt suficiente pentru a-ți permite acest lucru. Un credit auto îți poate fi de mare ajutor, dar înainte de a aplica pentru un astfel de împrumut este recomandat să analizezi costurile și să înțelegi implicațiile.

Ce este un credit auto și cum te poate ajuta?

Un credit auto reprezintă un împrumut oferit de bancă, pentru a achiziționa un autovehicul. Un astfel de credit poate fi de mare ajutor dacă nu ai toți banii necesari. Procesul de aprobare a creditului auto nu este de lungă durată și nici complicat. Până să ajungi în acest punct trebuie să știi care sunt implicațiile unui credit auto asupra bugetului tău, dacă îți permiți ratele și dacă le poți plăti confortabil pe toată durata contractului de creditare.

Pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări ai posibilitatea să faci o simulare pe site-ul băncii. Ai un calculator pentru credit auto pe care îl poți utiliza pentru o estimare cât mai aproape de realitate. Creditul auto de la Alpha Bank îți aduce posibilitatea de a împrumuta până la 50.000 de euro sau echivalentul în lei, pentru o perioadă maximă de 5 ani. 

Pentru a accesa acest credit auto poți plăti un avans pornind de la 5% pentru împrumuturile de maximum 15.000 euro, respectiv 15% pentru cele între 15.001 și 50.000 euro, din valoarea autovehiculului. Dobânda creditului auto este formată din indicele de bază IRCC/EURIBOR 6M și o marjă începând de la 3,80% pentru creditele în lei și 4,95% pentru creditele în euro.

Criteriile de eligibilitate pentru aprobarea creditului auto

1. Pentru a fi eligibil pentru un credit auto, trebuie să fii cetățean român, rezident în România.

2. Trebuie să ai cel puțin 18 ani la data solicitării creditului și maximum 70 de ani la data ultimei rate de achitat.

3. Poți fi salariat cu o vechime de minimum 1 an în total, dintre care ultimele 3 luni la actualul loc de muncă sau 12 luni de experiență neîntreruptă la actualul loc de muncă. Dacă ești pensionar sau ai o profesie liberală, trebuie să ai o experiență de cel puțin 1 an în domeniu. 

4. Trebuie să ai un venit minim de 1.525 lei. Alte venituri, precum pensiile, drepturile de autor sau veniturile din profesii liberale pot fi luate în considerare, cu condiția să fie susținute de documente justificative.

Cele mai citite articole

5. Pentru a obține o valoare mai mare a creditului auto, poți avea până la 2 co-debitori. 

6. Garanții necesare: un contract de garanție reală mobiliară, așa numitul „gaj pe autovehicul”, încheiat cu banca; o poliță de asigurare „Full CASCO” este obligatorie pentru aprobarea creditului. Valoarea celei din urmă trebuie să fie cel puțin egală cu cea a creditului auto și trebuie să fie cesionată în favoarea băncii.

Care sunt pașii necesari înainte de a aplica pentru un credit auto?

Evaluarea bugetului

De ce evaluarea bugetului personal? Este important să îți analizezi veniturile, cheltuielile și economiile pentru a determina cât de mult îți permiți să împrumuți, dar și să rambursezi lunar suma necesară fără efort. Nu trebuie să te gândești doar la costul mașinii, ci și la costurile suplimentare precum asigurare, combustibil, întreținere și posibile reparații. Vorbim de cheltuieli pentru care trebuie să fii pregătit odată ce achiziționezi mașina.

Identificarea ofertei potrivite

Fiecare bancă are propriile condiții de creditare, rate ale dobânzii și termene de rambursare. De aceea, verificarea și înțelegerea termenilor și condițiilor reprezintă o etapă importantă, pentru a identifica varianta potrivită nevoilor tale specifice.

Avansul și rambursarea

Suma de bani care trebuie plătită în avans la achiziționarea mașinii este deosebit de importantă. În general, cu cât avansul este mai mare, cu atât suma împrumutată va fi mai mică și, implicit, ratele lunare vor fi mai accesibile. De asemenea, termenul de rambursare poate influența semnificativ suma totală, creditul pe o perioadă îndelungată, înseamnă o sumă totală de rambursat mai mare. 

Gestionarea datoriilor și respectarea termenului pentru plata ratelor

Am vorbit despre analiza bugetului înainte de a aplica pentru un credit auto. Când faci toate calculele este bine să ai în vedere toate datoriile existente. Dacă în urma calculelor reiese că ai un procent de îndatorare de 30 – 40, banca nu te va mai putea ajuta cu un nou împrumut. De ce? Deoarece este important să gestionezi eficient datoriile existente pentru a evita supra îndatorarea.

Nu în ultimul rând, îți mai spunem că trebuie să respecți termenul limită pentru plata ratelor la creditul auto acordat de bancă, pentru a evita penalizările, pentru a menține un scor de credit sănătos și pentru redresare financiară.

În concluzie, prin luarea în considerare a aspectelor enunțate în material și cu o pregătire corespunzătoare, vei avea mai multe șanse de a obține aprobarea pentru un credit auto, în condiții favorabile. Este important să fii informat și să iei decizii bine fundamentate, pentru a te asigura că poți face față angajamentului financiar pe termen lung.

Cele mai citite articole

Read Previous

Camerele Spion în Filmele Documentare: Capturarea Momentelor Autentice

Read Next

5 motive pentru care boxele de depozitare de închiriat sunt foarte utile

Most Popular