Istoricul Uniunii Europene
Uniunea Europeana (UE) a fost fondata in 1957, prin Tratatul de la Roma, care a consfintit comunitatea economica europeana. Tratatul a inceput un proces lung de integrare economica si politica a statelor membre, care a progresat in mod semnificativ in ultimele decenii. UE, cea mai mare uniune regionala din lume, a trecut de la avand 6 membri in 1957 la 28 astazi, si a devenit una dintre cele mai puternice entitati economice si politice. Cu scopul de a asigura pacea, stabilitatea si prosperitatea statelor membre, UE a devenit o institutie cu o puternica identitate internationala, care a si reusit sa impuna reguli si standarde economice, legale si sociale in interior.
Scopul si obiectivele Uniunii Europene
UE isi propune sa promoveze cooperarea si pacea printre statele membre, dar si sa ofere protectie sociala si economica. Pe deasupra, UE asigura progresul economic prin abolirea barierelor economice, si promoveaza competitivitatea prin liberalizarea comertului. In plus, UE se concentreaza pe protectia mediului, eliminarea discriminarii si promovarea drepturilor omului. Aceste obiective fundamentale sunt realizate prin actiuni concrete, cum ar fi adoptarea de politici comune si dezvoltarea de institutii europene.
Structura si organizarea UE
UE este administrata si condusa la nivelul cel mai inalt de institutiile sale centrale: Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana. Parlamentul European este alcatuit din eurodeputati aleesi de fiecare stat membru si este responsabil pentru adoptarea de legi. Consiliul European, format din liderii statelor membre, se ocupa de adoptarea de decizii politice. Comisia Europeana, in schimb, este responsabila de aplicarea politicii si pentru apropierea dintre statele membre. In plus, UE are si alte institutii importante, cum ar fi Curtea de Justitie a Uniunii Europene (care interpreteaza legislatia UE) si Banca Centrala Europeana.
Politicile UE
UE are in prezent mai mult de 500 de politici si programe, care vizeaza domenii precum agricultura, mediu, transporturi, energie, libera circulatie a persoanelor, economie si comert. Politicile UE sunt elaborate prin intruniri periodice ale statelor membre, in cadrul carora se discuta deciziile si se adopta legi si reguli care se aplica in toate statele membre. Aceste politici sunt implementate prin programe si proiecte europene, cofinantate prin fonduri europene si bugetul UE.
Initiativa cetateneasca europeana
Cele mai citite articole
Initiativa Cetatenilor Europeni (ICE) a fost infiintata de UE in 2012, cu scopul de a crea un mediu in care cetatenii sa poata avea un impact direct asupra deciziilor politice, prin initierea de propuneri legislative. Aceasta initiativa ofera cetatenilor europeni sansa de a contribui la formularea politicilor UE si, prin urmare, la creearea unui cadru legislativ care sa le satisfaca nevoile. Pentru a initia o propunere, o anumita cantitate de cetateni, din cel putin 7 tari diferite, trebuie sa se inscrie si sa semneze propunerea.
Bugetul UE
Bugetul UE reprezinta principala sursa financiara prin care UE isi poate achizitiona bunuri, servicii si persoane, si poate sa finanteze anumite programe si proiecte. Acesta se bazeaza pe contributii de la statele membre, impozitul pe valoarea adaugata, si alte surse de venit. Bugetul se utilizeaza pentru finantarea proiectelor UE, inclusiv pentru finantarea programelor de sprijin pentru agricultura si dezvoltarea rurala, pentru finantarea infrastructurii regionale si pentru finantarea proiectelor de cercetare si inovare.
Dezvoltarea institutionala UE
UE se focalizeaza pe dezvoltarea institutionala, prin imbunatatirea capacitatii sale de a asigura pacea si stabilitatea economiei europene. UE foloseste fonduri europene pentru a sustine proiecte si programe care sa contribuie la dezvoltarea institutionala. Aceste fonduri contribuie la cresterea economiei europene, dezvoltarea infrastructurii si consolidarea sectorului public prin modernizare si restructurare. UE se concentreaza, de asemenea, pe adoptarea si implementarea de politici comune, cum ar fi legislatia europeana a proprietatii intelectuale si protectia mediului.
Concluzie
In concluzie, Uniunea Europeana este o forta importanta in Europa, care a contribuit in mod semnificativ la pacea, stabilitatea si prosperitatea statelor membre. Acest lucru a fost posibil prin angajamentul si contributia institutiilor UE, prin realizarea scopurilor si obiectivelor sale, prin dezvoltarea de programe si proiecte, si prin alocarea fondurilor europene. Prin urmare, Uniunea Europeana a creat un model de cooperare regionala si ar putea fi un model pentru alte uniuni regionale.