VSH inseamna viteza de sedimentare a hematiilor, sau viteza de sedimentare a eritrocitelor. Hematia (sau globula rosie) este o celula a sangelui specializata in transportul oxigenului catre organele si tesuturile din corp. Rata de sedimentare a hematiilor este un test de sange care poate determina activitatea inflamatorie din organism. Aceasta analiza poate ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul sau să monitorizele evolutia unei afectiuni inflamatorii (2), dar stabilirea VSH-ului nu este, in principal, o modalitate de diagnosticare a unei afectiuni. Pentru a stabili diagnosticul, medicul poate recomanda si alte teste, de exemplu testul de proteina C reactiva.
În acest articol iti spunem de ce VSH-ul este o analiza importanta si ce trebuie sa stii despre ea. Poti afla mai multe informatii despre VSH pe drmax.ro.
Cand poate fi solicitata analiza VSH
VSH este un indiciu pentru medicul care suspecteaza existenta unui proces inflamator in organism. Poate fi vorba de o infectie, de o inflamatie precum artrita sau, in cazurile mai grave, de cancer. Medicul poate recomanda efectuarea acestei analize daca pacientul prezinta urmatoarele simptome:
- dureri la nivelul umerilor, gatului sau pelvisului;
- inflamatie;
- pierderea poftei de mancare fara motiv aparent;
- anemie;
- febra inexplicabila;
- rigiditatea articulatiilor.
Analiza VSH face parte din investigatiile recomandate in cazul urmatoarelor afectiuni:
- infectie in organism (inclusiv la nivelul oaselor);
- cancer;
- arterita (inflamatia vaselor de sange);
- lupus (o afectiune autoimuna care afecteaza pielea, articulatiile si alte parti ale corpului);
- polimialgie reumatică (este cauza muschilor rigizi si durerosi);
- artrita reumatoida (boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca articulatiile);
- vasculita sistematica (inflamatia vaselor de sange);
- boli de rinichi;
- boala inflamatorie intestinala (1).
VSH-ul poate fi solicitat de medicul specialist si in cazul in care pacientul a inceput tratamentul pentru una dintre aceste afectiuni, pentru a vedea cat de bine raspunde organismul la tratament (3). Pacientul trebuie sa spuna medicului daca ia medicamente sau suplimente, pentru ca unele substante active pot afecta rezultatele analizei. De asemenea, medicul trebuie sa stie daca pacienta este gravida sau daca este in timpul menstruatiei.
Cum se face VSH-ul?
Cele mai citite articole
Pacientului i se ia o proba de sange din vena bratului, intr-un flacon de recoltare. Pacientul nu trebuie sa se pregateasca in mod deosebit pentru acest test, dar daca medicul a recomandat si alte teste de sange atunci pacientului i se poate recomanda să nu manance si sa nu bea nimic cu cateva ore inainte de test.
Nu exista riscuri pentru aceasta analiza, pacientul poate simti dureri usoare si poate avea vanatai la locul introducerii acului. In majoritatea cazurilor, aceste simptome dispar în cel mult 24 de ore.
Rezultatele VSH-ului
Medicul este cel care coreleaza rezultatele VSH-ului cu istoricul medical al pacientului, simptomele acestuia si eventual rezultatele altor analize facute anterior. In mod cert, medicul nu poate pune un diagnostic numai in baza rezultatului VSH.
- Un nivel ridicat VSH inseamna ca exista o afectiune care provoaca inflamatii in organism.
- Un nivel scazut al VSH-ului poate fi un semn pentru o tulburare a sangelui (policitemia, boala celulelor secera, leucocitoza), insuficienta cardiaca, probleme hepatice, probleme renale.
In cazul in care VSH-ul nu se afla in limite normale, nu inseamna neaparat ca pacientul are o afectiune si necesita tratament. Rezultatele analizei pot fi afectate de elemente precum:
- sarcina;
- menstruatie;
- inaintarea in varsta;
- consum regulat de alcool;
- exercitiile fizice;
- anumite medicamente si suplimente. De aceea este important ca medicul sa stie daca pacientul urmeaza anumite tratamente medicamentoase.
Discuta cu medicul specialist despre rezultatele testului privind viteza de sedimentare a hematiilor. Asigura-te ca intelegi ce inseamna rezultatele si cum te poate afecta tratamentul recomandat de medic (3).
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Medline Plus, „Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR)”: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr/
- Mayo Clinic, „Sed rate (erythrocyte sedimentation rate)”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sed-rate/about/pac-20384797
- WebMD, „What is your sedimentation rate?” https://www.webmd.com/a-to-z-guides/your-sedimentation-rate